Een bedrijfsfilm is een veelzijdige marketing en sales tool die je op verschillende manieren kan inzetten voor je bedrijf, zowel online als offline. Bij een offline inzet moet je denken aan beurzen, tijdens presentaties en verkoopgesprekken. Online zijn er veel kanalen waar je video's kan publiceren, maar waar begin je? Moet je persé alle kanalen gebruiken? En welke beginnersfouten moet je vermijden? Met deze 10 tips kan je direct aan de slag met de publicatie van jouw video.
In dit artikel
- Benut he potentieel van YouTube
- Plaats de video op de website
- Deel de video op Linkedin
- Delen op Facebook
- Delen op X (Twitter)
- Delen op Instragram
- Voeg toe aan je emailcampagnes
- Tijdens een beurs
- Tijdens verkoopgesprekken
- In wachtruimtes of lobbies
Voor dat je begint met het publiceren van je video is het verstandig om eerst een beknopt publicatieplan op te stellen. Hierin bepaal je welke kanalen je gaat gebruiken. Kies de kanalen waar je klanten actief zijn. Je hoeft niet persé ieder kanaal te gebruiken. Het is beste is om de belangrijkste kanalen optimaal te benutten. Tijdense de productie zijn er veel mogelijkheden van een bedrijfsfilm om die extra goed te maken, maar dat benut je alleen als je ook een goed publicatieplan hebt.
1. Benut het potentieel van Youtube
YouTube is het grootste videoplatform ter wereld en de tweede zoekmachine. Na Google wordt dus het meeste gezocht op YouTube. Uit een recent onderzoek blijkt dat YouTube het #1 plaftorm is onder jongeren (13 tot 20 jaar) en dat zij YouTube gebruiken voor meer dan alleen grappige video's kijken. Wij zijn van mening dat een bedrijfsvideo niet mag ontbreken op YouTube, omdat klanten tegenwoordig actief zoeken op YouTube. Zij zoeken bijvoorbeeld naar productvideo's, montage instructies of tips & trics in de vorm van vlogs.
Zorg daarom dat je de bedrijfsfilm goed vindbaar wordt. Gebruik onderstaande checklist wanneer je een video gaat uploaden:
- Maak een eigen YouTube kanaal aan voor je bedrijf
- Kies een slimme titel met je belangrijkste zoekwoord
- Schrijf een uitgebreide omschrijving met alle belangrijke zoektermen
- Voeg zoektermen toe als labels
- Voeg ondertiteling toe
- Kies een aansprekende videominitatuur
2. Plaats de bedrijfsvideo op de website
Plaats de bedrijfsfilm op de website. Gebruik hiervoor YouTube of een mooie Branded Videoplayer, zoas wij gebruiken om ons werk te laten zien. De homepagina is meestal de beste plek voor een bedrijfsvideo. Zet er altijd een korte koptitel boven, bijvoorbeeld ‘Wat wij doen in 60 seconden’.
Tips voor het plaatsen van een video op je site:
- Sluit in met YouTube of Vimeo
- Kies een relveante pagina met veel bezoek
- Zet de video boven of net onder de vouw
- Plaats een titel bij de video, zoals 'Ontdek in 1 minuut...'
3. Deel de video op Linkedin
Deel de de video op Linkedin om de video meteen onder de aandacht te brengen bij al je connecties. Dat kan via jouw persoonlijke profiel of via jouw bedrijfspagian. Een tip voor video op Linkedin is de video direct up te loaden op Linkedin. Deel geen Youtube linkje. Vraag je collega's om deze update ook te delen. Zeker voor bij video voor B2B bedrijven is Linkined aan te raden.
Tips voor video op LinkedIn:
- Upload altijd direct op Linkedin, dus deel geen YouTube- of Vimeo-linkje
- Optimaliseer de video voor mobiel gebruik, dus vierkant en met ondertiteling.
- Denk in series, waarbij je meerdree korte versies in deelt
4. Delen op Facebook
Upload de video op je Facebook-pagina. Gebruik hier geen YouTubel link. Als je de video direct op Facebook upload, valt je post veel meer op dan een simpel YouTube linkje. Zo'n Facebook video komt namelijk als auto-play video in de Facebook feed. Voor een relatief klein budget kan je de video sponsoren om net dat zetje in de rug te geven voor een maximaal bereik. Upload de bedrijfsfilm ook als banner-video op de Facebook-pagina van je bedrijf.
Benieuwd naar een eigen bedrijfsvideo?
Bedrijfsvideo laten maken
5. Delen op X (Twitter)
Deel de bedrijfsvideo via X. Net als bij Facebook adviseren wij om de video direct op X te uploaden. De lengte van een X video is maar 30 seconden, dus zorg dat je een goede korte versie hebt van je video. Ook voor andere online kanalen is zo'n korte versie handig. X is vluchtig, dus een enkel bericht valt niet zo op. In de eerste week van publicatie kan je dit best en paar keer herhalen.
6. Delen op Instagram
Instragram begon als platform om foto's te delen, maar sinds men er ook video's kan uploaden zie je dat hier steeds meer gebruik van wordt gemaakt. Op Insta Stories kan je alleen korte video's uploaden van 3 tot 15 seconden. Micro-video's noem je dat. Ook hier moet je dus een korte versie van je video voor laten maken, maar als je doelgroep actief is op Instragram is dit zeker de moeite waard. In de Instagram feed kan je video's tot 60 seconden delen en via Instragram TV kan je video's tot 60 minuten uploaden. Voor Instragram moet je dus goed bedenken hoe je hier wilt publiceren, want dit bepaalt op wat voor manier de bedrijfsvideo moet opgeleverd worden.
7. Voeg toe aan jouw email marketing
Email is misschien wel een van de meest gebruikte tools om met klanten te communiceren. Email biedt verschillende mogelijkheden om je video te delen: of het nu om 1-op-1 email =conversaties gaat met een klant of als onderdeel van email marketing, zoals een nieuwsbrief. Voeg de video bijvoorbeeld toe aan je de email-handtekening en vraag collega's om hetzelfde te doen. Benut het bereik van je email nieuwsbrief door de bedrijfsfilm ook hier toe te voegen. En als je marketing automation gebruikt kan je een email toevoegen die de prospect kennis laat maken met je bedrijf; via de bedrijfsfilm natuurlijk.
Ook willen we nog even een paar offline kanalen met je doornemen.
8. Tijdens een beurs
Een beurs is een goede gelegenheid om video te gebruiken. Het geeft je beursstand een professionele uistraling en trekt de aandacht van bezoekers. Als ze even stil staan om de video te bekijken biedt dit een natuurlijk aanspreekmoment. Gebruik een mooi beeldscherm om de bedrijfsfilm op af te spelen, zodat je een hoge beeld kwaliteit hebt. Zet het geluid uit of zacht, want dat kan nog weleens als storend ervaren worden.
9. Tijdens een verkoopafspraak
Een video kan ook onderdeel zijn van je pitch tijdens verkoopafspraken. Zowel een bedrijfsfilm of productvideo heeft hier meerwaarde. Het maakt het gesprek net even anders dan vele andere afspraken. Klanten reageren vaak op de video waardoor de verkoper inzicht krijgt in wat die klant interessant vindt. Ook hier kan een korte versie van de video van pas komen.
10. Wachtruimte of showroom
Als je veel klanten langs krijgt kan je de video ook afsprelen in de wachtruimtes of je showroom. Ook hier geldt weer; gebruik een goed beeldscherm en zet het geluid zacht.