Explanimation is een samenvoeging van 'Explaining' en 'Animation'. Het is dus een animatievideo die iets uitlegt, bijvoorbeeld hoe een product of proces precies werkt. Explanimations zijn zeer geschikt om een complexe boodschap helder uit te leggen en zijn zeer laagdrempelig voor vrijwel iedere doelgroep. In dit artikel ontdek je 6 tips voor het maken van goede een animatie video of explanimation.
6 Tips voor een animatievideo:
1. Kies een goed stijlontwerp
2. Gerbuik storytelling voor je uitleg
3. Houd de animatie kort
4. Gebruik humor in de video
5. Gebruik geluidseffecten voor meer dynamiek
6. Kies een goede stemacteur
Tip 1. Kies een goed stijlontwerp
Voor een uitleganimatie kan je veel soorten stijlontwerpen gebruiken. Het is belangrijk hier goed over na te denken. Inventariseer van te voren welke stijl het beste past bij wat jij wilt bereiken, wie je wilt bereiken en wie jij bent als organisatie. Om je hierbij te helpen kun je onze blog Animatiestijlen: kies het juiste ontwerp' lezen. De keuze van de juiste stijl is verder geen 'rocket science'. Voor een hippe start-up bijvoorbeeld, is een losse cartoony stijl beter geschikt dan voor technische engineeringsbureau. Zij kunnen beter kiezen voor een corporate look & feel, omdat dit wat serieuzer overkomt. Zeker bij video's voor B2B bedrijven kan soms de angst zijn dat animaties als kinderachtig ervaren worden en is de juiste stijl dus heel bepalend. Het ontwerp zorgt voor de eerste indruk bij de kijker. Kijkers bepalen in de eerste 20 seconden of ze blijven kijken, dus het ontwerp is een belangrijk onderdeel van het succes van de explanimation. Een goede manier om tot het juiste ontwerp te komen is door een aantal proeftekeningen te laten maken in verschillende ontwerpen en op basis daarvan je ontwerp verder uit te werken.
In dit voorbeeld hebben we een eigentijdse ontwerp gemaakt en beginnen we met de 'customer pains'
Tip 2. Gebruik storytelling voor je uitleg
Storytelling is het overbrengen van je boodschap in verhaalvorm. Dit is een effectieve manier om te communiceren, omdat een verhaal de kijker structuur en context biedt en zij op die manier jouw boodschap beter begrijpen én interessanter vinden. Val daarom niet in de valkuil door in de animatie video meteen over je product of dienst te vertellen. Als je op een feestje met iemand praat die meteen over zichzelf begint, verlies jij ook snel interesse. Schets eerst kort de context waarom je product of bedrijf er toe doet. Wat speelt er in de markt en wat voor problemen creeërt dit? Leg daarna uit hoe je product of bedrijf die problemen oplost. Dat is een verhaal dat interessant is. In bovenstaand voorbeeld beginnen wij bijvoorbeeld met 3 heldere 'customer pains'. De doelgroep herkent zich hierin en is sneller geneigd verder te kijken. Door het als vraag te stellen, worden ze nieuwsgierig naar het antwoord. Dit is natuurlijk jouw product of dienst, die je op die manier mooi onder de aandacht brengt.
Nieuwsgierig naar een animatievideo?
Animatievideo maken
Tip 3. Houd de animatie kort
'Kort maar kracht'. Hoe cliché het gezegde ook is, het is niet minder treffend. Een animatievideo is doorgaans een meest effectief als je deze kort en to-the-point houd. Aandacht is schaars en zeker online. Het is daarom belangrijk dat je snel iemands aandacht grijpt, jouw boodschap over de buhne brengt en vervolgens tot actie prikkelt. Hoe langer je uitleg, hoe moeilijker dat is. Mensen hebben nu eenmaal een beperkte spanningsboog en kunnen ook maar een beperkte hoeveelheid informatie onthouden. Hoe meer details je in de explanimation gaat verwerken, hoe langer je de animatievideo wordt en hoe meer mensen gaande weg afhaken of je boodschap niet goed onthouden. Je moet zorgen dat je zo min mogelijk ruis creëert rondom je hoofdboodschap. Daarom moet je een animatie laten maken die niet veel langer is dan 90 secoden. Deze lengte geeft je genoeg tijd vooor een duidelijk verhaal en is kort genoeg voor mensen om hun aandacht niet te verliezen.
De lengte is ook een factor die de kosten van een animatievideo bepaald. Een langere animatie is over het algemeen ook duurder. Door goed over de lengte na te denken, zorg je enerzijds ervoor dat de animatie effectiever is en anderzijds het budget in de hand gehouden wordt.
Een goede explanimation begint uiteraard met ideeën en ontwerpen op papier zetten.
Tip 4. Gebruik humor in de video
Met humor maak je jouw animatievideo extra entertaining. Een leuk verhaal spreekt nu eenmaal meer mensen aan en zorgt ook dat mensen je animatie beter onthouden. Dus ook al moet je uitleg op de eerste plaats vooral duidelijk zijn, het is de moeite waard om ook aandacht te besteden aan een beetje enterainmentwaarde. Dit is niet altijd eenvoudig, want het kan al snel bedacht of flauw zijn. Het mooie van een explanimation is dat je hier visuele humor kan gebruiken door dingen op een grappige of overdeven manier uit te beelden. Juist met een animatie kan je hier veel kanten mee op. Denk maar eens aan Disney of animatie studio Pixar. Hier zit heel veel verschillende vormen van humor in verwerkt. Van een leuk grapje tot een personage dat grappig beweegt of kijkt.
Tip 5. Gebruik geluidseffecten voor meer dynamiek
Een veel gemaakte fout bij het maken van een animatievideo is dat er alleen aandacht besteed wordt aan de visuele uitleg. Audio is op zijn minst zo belangrijk. Sound design brengt de animatie echt tot leven en versterkt het beeld. Denk maar eens aan een beeld van iemand die boort. Als je de boor niet hoort komt dit veel minder goed over. Het voorbeeld hieronder laat zien wat het verschil is tussen een animatiescène mét en zonder sound design. Hierbij merk je dat de versie met geluid je ook veel meer in de animatie trekt. Geluidseffecten hebben dus ook een hogere attentiewaarde. Een ander groot voordeel van geluidseffecten is dat het de kijker kan sturen. Zo helpt het om de aandacht op specifieke delen van de animatie te leggen en dus ook op specifieke delen van je boodschap. Dit zorgt er voor dat mensen je boodschap beter mee krijgen. Daarnaast maken geluidseffecten de animatie leuker om naar te kijken en dus meer enteraining!
In deze demo laten we het verschil zien van een scène zonder en mét audio.
Tip 6. Kies een goede stemacteur
Een verhaal moet verteld worden, dus heb je een voice-over nodig. Het kiezen van een goede stemacteur is zeer bepalend voor het succes van de explanimation. Een goede stemacteur maakt de explainer video professioneler, waardoor je doelgroep de animatie sneller serieus neemt. Daarnaast is een voice-over bepalend of de uitleg overkomt. Een stemacteur met een prettige stem die op het juiste tempo vertelt, houdt de aandacht beter vast. Bij het kiezen van de juiste stemacteur/actrice voor jouw aniamtievideo moet je op een aantal dingen letten. Bepaal eerst of je een mannelijke of vrouwelijk voice-over wilt. Dit is afhankelijk van de branche waarin je actief bent, wie je doelgroep is en wat voor organisatie je bent. Zo is een vrouwelijke stem vaak beter geschikt voor zorginstellingen of de kinderopvang en een mannenstem voor de industrie. Dit komt omdat vrouwenstemmen vaak warmer overkomen en mannenstemmen vaak meer autoritair. Stemkleur is ook een element waarop je moet letten bij de keuze voor een stemacteur of actrice. Over het algemeen zijn lage stemmen prettiger om naar te luisteren, maar er zijn situaties dat je wellicht een wat hogere stem zoekt. Bijvoorbeeld als je een jonge doelgroep hebt en als organisatie ook jong en fris wilt overkomen.
Conclusie
Met deze 6 tips sta jij in de startblokken voor een animatievideo laten maken! Als productiehuis gespecialiseerd in 2D en 3D animatie helpen we je graag met het uitwerken van jouw wensen en ideëen. Wil je een keer vrijblijvend sparren? Neem dan contat met ons op.