Dronebeelden maken is trendy. Drones worden steeds vaker gebruikt voor het maken van een video. Logisch, want drone video’s zijn gaaf. Maar wist je dat als je een drone video wil maken, er een redelijk aantal regels zijn waar je aan moet houden? Het is belangrijk dat je weet wat wel en niet mag, want de gevolgen van illegaal drone vliegen zijn niet mals. In dit blog bespreken we de wetgeving én wat interessante feiten omtrent het maken van een luchtvideo met drones.
Wist jij dit al over drones?
Een drone is een op afstand bestuurbaar luchtvaartuig dat zich makkelijk beweegt door de lucht. Er is duidelijk een groeiende trend in het gebruik van drones. En met reden, want met drones maak je spectaculaire videobeelden. We vergeten weleens dat het luchtruim volledig gecontroleerd is, met name om veiligheidsredenen. Het gemak waarmee je een drone de lucht in brengt en vrij rondvliegt, ondermijnt deze controle. Vandaar dat de overheid ingrijpt. Dat de overheid regels stelt, snappen wij wel. Het kan soms wel wat ver gaan of zelfs onwerkbaar worden. Gelukkig weten wij als professionele dronevliegers inmiddels goed binnen de regels te opereren, waardoor het maken van een dronevideo voor bedrijven goed mogelijk is. Voordat we overgaan tot de wetgeving, delen we eerst even wat leuke feiten over de drone. Heb jij namelijk weleens gehoord dat:
- een drone een Remotely Piloted Aircraft System heet, onder de vliegers RPAS?
- een drone dus een onbemandluchtvaartuig is?
- de snelheid van een drone makkelijk 60 kilometer per uur kan zijn?
- een dronecrew wel kan bestaan uit 2 of zelfs 3 personen?
- dit de piloot, een cameraman en een observer zijn?
- een drone Nederlands weer prima kan verdragen?
Particulier en zakelijk een drone gebruiken
Drones kunnen zowel particulier (privé) als zakelijk ingezet worden. Het verschil tussen particulier en zakelijk gebruik is het doeleinde waarom je vliegt. Is dat recreatief of verdien je er geld mee? Een zakelijk belang of commercieel gewin valt ook onder zakelijke inzet. Particulier en zakelijk gebruik van drones hebben ieder hun eigen regels.
Particulier gebruik
Wanneer je – bijvoorbeeld als hobbyist – van plan bent een drone te gaan gebruiken, dan is het particulier gebruik en ben je verplicht je te houden aan de regelgeving modelvliegen. Uitgangspunt is dat je géén geldelijke beloning ontvangt of gaat ontvangen voor de beelden die je met je drone maakt. Het gaat dus puur om recreatief vliegen. Als je geld wilt verdienen met je opnames, dan gelden de zakelijke regels en wetten en moet je allerlei officiële vergunningen hebben. Ook de privacywetgeving moet worden nageleefd. Zijn er bijvoorbeeld personen duidelijk herkenbaar in beeld? Dan moet hen toestemming gevraagd worden of de beelden online mogen worden geplaatst.
Waar mag je wel en niet vliegen?
De Nederlandse overheid heeft een aantal no-fly zones ingesteld, waar je logischerwijs niet mag vliegen met een drone. Dit zijn stadscentra van grotere steden en gebieden met veel civiele luchtvaart, zoals Amsterdam en Rotterdam. Hier mag sowieso niet gevlogen worden door particulieren. Verder moeten particulieren zich houden aan een aantal regels.
- De drone moet altijd in het zicht van de piloot zijn
- De drone mag niet hoger vliegen dan 120 meter
- De drone mag niet verder dan 500 meter bij jou vandaan zijn
- De drone mag niet zwaarder zijn dan 25 kilo
- Er mag niet in de avond of nacht gevlogen worden
- Je mag niet vliegen boven aaneengesloten bebouwing en wegen
Deze regels sluiten dus eigenlijk veel mogelijkheden uit. Het vliegen in je eigen woonwijk is bijvoorbeeld al heel lastig als je aan deze regels wil gaan houden. Het is belangrijk om op de hoogte te blijven van ontwikkelingen op het gebied van regels en wetgeving, want die veranderen voortdurend. Zo wordt het maximale gewicht van de drone in de nabije toekomst waarschijnlijk verder beperkt.
Gevolgen van illegaal vliegen
Met illegaal vliegen bedoelen we dat je vliegt op plekken waar het niet mag of als je niet aan de vliegregels houdt. Sommige boetes kunnen oplopen tot honderden en tot wel duizenden euro’s. Als je herhaaldelijk in de fout gaat en meerdere malen gepakt wordt voor illegaal vliegen, kan er zelfs een gevangenisstraf opgelegd worden.
Aansprakelijkheid is eigenlijk het grootste risico van illegaal met een drone vliegen. Als je illegaal vliegt en je drone stort neer waarbij schade of letsel is veroorzaakt, dan ben je aansprakelijk. De gevolgen hiervan kunnen enorm oplopen. Het hebben van een goede WA-verzekering is geen overbodige luxe. Check altijd even wat de dekking van je eigen polis is.
Zakelijk gebruik
Zakelijke vliegen geldt als je geld verdient met het vliegen van een drone. Als je als bedrijf dronebeelden wil laten maken, bijvoorbeeld voor marketingdoeleinden, dan betreft dit ook zakelijk gebruik. Je moet dan iemand inhuren die voldoet aan de regels die gelden voor zakelijk gebruik. Even je buurman vragen om met zijn eigen drone wat beelden te maken van je bedrijfspand en die beelden vervolgens gebruiken voor een Facebookadvertentie, is dus niet toegestaan.
Zakelijk gebruik van drones is aan strenge regels gebonden. Ook zakelijk geldt dat je een goede WA-verzekering moet hebben. Als je de regels niet volgt en er gaat wat mis, dan ligt ook aansprakelijkheid op de loer en dat kan aardig in de papieren lopen.
Voor zakelijke drone is het hebben van de juiste vergunningen en documenten is een must. De dronepiloot moet allereerst een vliegbrevet hebben en het bewijs van luchtwaardigheid voor de drone zelf. Dit bewijs is kortgezegd de check dat alles technisch in orde is met de drone. Ook moet je als drone-bedrijf een vergunning aanvragen bij de Inspectie leefomgeving en transport (IL&T). Je hebt de keuze uit twee varianten: de ROC en de ROC-light. Dat is niet een kwestie van aanvragen. Om al deze vergunningen te krijgen, moet je verschillende opleidingstrajecten doorlopen hebben.
Het kadaster heeft in kaart gebracht waar alle no-fly zones en natura 2000 gebieden.
De ROC en de ROC-light
ROC staat voor RPAS Operator Certificate, waarbij RPAS staat voor Remotely Piloted Aircraft System. Kortgezegd is het een certificaat die je moet hebben, wanneer je zakelijk wil gaan vliegen met een onbemand luchtvaartuig.
De ROC en ROC-light vergunningen zijn verschillend in een aantal opzichten. Het gewicht van de drone mag bij de – laten we zeggen - volledige ROC 150 kilogram zijn en bij de ROC-light ‘slechts’ 4 kilogram. Ook is de maximale hoogte waar je mag vliegen verschillend per ROC. De hoogte is – net als bij het particuliere gebruik – 120 meter als het gaat om de volledige ROC. Bij de lightvariant mag je niet hoger dan 50 meter komen. Met een ROC light mag je niet vliegen in de no-fly zones Dit betekent dat je niet mag vliegen in stadcentra van grote steden. Met een volledige ROC mag dat wel met uitzondering van Amsterdam, Rotterdam, Groningen en Maastricht.
Wat mag je meer dan bij particulier gebruik?
Een drone zakelijk inzetten heeft een groot aantal pluspunten ten opzichte van particulier gebruik. Naast het gebruik van professionelere drone vanwege het grotere toegestane gewicht, mag je zakelijk wél in de buurt komen van bebouwing, groepen mensen en autowegen. Dit levert enorm mooie plaatjes op met veel dynamiek en beweging. Voorwaarde is dat je een minimale afstand aanhoudt van 150 meter. Als je volgens de zakelijke regelgeving werkt, is het hebben van een commercieel belang geen bezwaar. Wil je een drone video laten maken voor je bedrijf en je schakelt een videoproductiebedrijf in die volgens de zakelijke regelgeving vliegt, dan dek je jezelf ook in tegen aansprakelijkheid als er onverhoopt toch iets mis gaat.
In deze dronevideo vliegen we zowel buiten en binnen
Meer weten?
De regels die opgesteld zijn voor het (zakelijk) vliegen met een drone in Nederland veranderen voortdurend. Ze worden continue ontwikkeld en verscherpt. Dat is logisch, want de toepassingen met drones groeien met de tijd. Playforward is specialist in het maken van dronevideo en werkt volledig volgens de zakelijke regelgeving. Bekijk ons werk voor een paar toffe dronevideo's die we hebben gemaakt. Wil je meer informatie over het maken van een drone video, neem gerust contact op.