In veel Business-to-Business markten zijn langdurige verkooptrajecten en uitgebreide aankoopbeslissingen de standaard. Jezelf hierin onderscheiden van de concurrentie is essentieel, maar is ook een behoorlijke uitdaging . Zeker als je een deal niet puur op prijs wilt winnen. Traditionele marketingmiddelen zoals whitepapers, brochures en een website met veel tekst, maken hierin niet meer het verschil. Het is dus ook niet gek dat videocontent een opkomende trend is in B2B-marketing. Video biedt unieke kansen om jouw merk en producten krachtig te presenteren. Hier zijn 5 redenen waarom video en B2B-marketing een goude match zijn.
Inhoud van dit artikel
- B2B heeft lange verkooptrajecten
- B2B heeft een hoge orderwaarde per klant
- B2B is vaak nog traditioneel
- B2B heeft meerdere beslissers
- B2B opereert in internationale markten
- Voordelen die elkaar versterken
- Valkuilen van video voor B2B
- Van statisch naar dynamisch
1. B2B heeft lange verkooptrajecten
Verkoopprocessen in de B2B kunnen weken, maanden tot wel een jaar duren, waarbij klanten verschillende fases doorlopen om tot een aankoop te komen. Dit begint in de oriëntatiefase en eindigt uiteindelijk in de beslissingsfase. Tijdens dit traject heb je als bedrijf meerdere contactmomenten nodig waarin je interesse en betrokkenheid creëert bij de prospect. Je bent vaak niet de enige aanbieder bent die de klant overweegt, dus moet je ervoor zorgen dat jouw contactmomenten opvallend en overtuigend zijn. Je moet potentiële klanten dus raken en geboeid houden, zodat ze jou onthouden en voorkeur krijgen voor jouw bedrijf.
Video biedt boeiende content die blijft hangen
Video is hiervoor de perfecte marketingtool. Een goede video maakt de voordelen van jouw product of dienst visueel, maakt complexe concepten eenvoudig en speelt in op emotie. Tekst of statische afbeeldingen kunnen dat simpelweg niet. Daarnaast zijn er veel verschillende type video's, zoals een sterke promotiefilm, overtuigende animatievideo, goede klantcase of simpele productdemo. Deze verschillende soorten video's kan je inzetten in verschillende fases van de Customer Journey
2. B2B heeft een hoge orderwaarde per klant
In B2B-markten ligt de gemiddelde omzet per klant over het algemeen een stuk hoger dan in B2C. Hierdoor kan het binnenhalen van slechts één klant al een mooie bijdrage leveren aan het bedrijfsresultaat. Dit rechtvaardigt dus ook investeringen in het succesvoller maken van de marketingcommunicatie. Als die investering namelijk zorgt voor meer leads of hogere win-ratio's dan resulteert dat direct in significant meer omzet.
Video realiseert een goede ROI
De investering in een video is vaak met een paar nieuwe klanten al is terugverdiend in B2B. Een bedrijfsfilm produceren, is dus een slimme investering. Zo'n video gaat vaak jaren mee en draagt al die jaren bij aan succesvolle marketing: van meer zichtbaarheid tot het genereren van meer leads en het winnen van deals. Over de jaren heen is de ROI van video dus heel goed.
Met een video laat je op een professionele manier zien wat je in huis hebt.
3. B2B-marketing is vaak traditioneel
Video wordt in de B2C-marketing al breed ingezet. Denk maar eens aan een bedrijfals Coolblue: zij zetten veel productvideo's in. Ze hebben zelf video’s waarin ze uitleggen hoe het bezorgen van jouw bestelling in zijn werk gaat.
De Business-to-Business sector loopt hierin achter en richt haar marketing nog traditioneel in, zoals whitepapers, e-mails en brochures. Vaak staan die ook nog bol van lange teksten, technische specificaties of product features. Niet echt inspirerend.
Video geeft een kans te vernieuwen
Video biedt dus de kans om je als B2B bedrijf te onderscheiden van de concurrentie, simpelweg door creatief te zijn en je marketing visueel te maken. Bijvoorbeeld: stuur geen specificatielijst mee met je offerte, maar neem een sprekende video op waarin je jouw voorstel kort toelicht. Nog een voorbeeld: in plaats van een whitepaper aan te bieden via social media creëer je veel zichtbaarheid met een een sterke commercial.
Door video's in te zetten valt jouw bedrijf meer op, creëer je voorkeur voor je merk en is de kans groter dat je een opdracht binnenhaalt. In markten waarin de marketing voor een groot deel statisch is, maken dynamische video's direct het verschil. Video ligt ook helemaal in lijn met nieuwe B2B trends, die de laatste jaren zijn ingezet.
Wil je meer weten over video voor B2B?
4. B2B heeft meerdere beslissers
Het besluitvormingsproces in B2B is niet alleen uitgebreid, maar kent vaak ook meerdere beslissers die gezamenlijk de zogenaamde Decision Making Unit (DMU) vormen. Hierdoor moeten marketeers binnen B2B niet één persoon, maar eigenlijk een heel team van besluitvormers overtuigen. Deze personen vertolken vaak verschillende rollen waarbij niet elke rol dezelfde hoeveelheid tijd besteedt aan het aankooptraject. Hoe hoger iemand in de beslisboom zit, hoe meer diegene zich laat informeren door andere leden van het team.
Video spreekt een brede doelgroep aan
Video past perfect binnen dit beslissingstraject, omdat het een brede doelgroep aanspreekt en via veel kanalen inzetbaar is. Door de video voor B2B slim in te richten, bereik je meerdere beslissers in de DMU. Een video kan op allerlei manieren in beeld komen bij beslissers, bijvoorbeeld tijdens een beurs of congres, op LinkedIn of via een emailcampagne. Wekt de video interesse, dan kan de beslisser het heel makkelijk delen met zijn collega's zoals met een Whatsappje of een mailtje. Zo kan een video als een lopend vuurtje door de DMU gaan. Een video kijkt ook lekker moeiteloos weg en dat past goed bij de drukke werkdagen van managers en directeuren. Een video presenteert in een paar minuten een boodschap en vraagt minder moeite dan lange teksten lezen.
Een animatievideo overtuigt klanten door helder uit te leggen wat de meerwaarde is van je product.
5. B2B doet internationaal zaken
Veel B2B-bedrijven zijn internationaal actief. Hierbij zijn taalbarrières en culturele verschillen een uitdaging in de marketing en sales. Marketing dat veel teksten gebruikt, moet allemaal vertaald worden. Dat is tijdrovend en duur. Engels is dus vaak de voertaal. Maar dit creëert soms toch problemen binnen een internationale DMU. Als er beslissers uit meerdere landen betrokken zijn, dan hangt het van hun Engels taalniveau af hoe goed zij de boodschap begrijpen.
Beeld is een universele taal
Video biedt daarin een groot voordeel. Als er een universele taal is, is dat wel beeld. Het heeft veel minder uitleg nodig en is in staat om dingen duidelijk te maken en emotie op te roepen zonder woorden te gebruiken. Daarnaast is het vertalen of ondertitelen van een video vrij eenvoudig, waardoor deze gelijk geschikt is voor uiteenlopende markten.
De voordelen versterken elkaar
Doordat een succesvolle video aansluit bij meerdere kenmerken van B2B-marketing heeft het een enorm vliegwieleffect. Met een video sla je als B2B marketeer direct meerdere vliegen in één klap. Daardoor zijn er meerdere voordelen van video.
- Video gaat jaren mee en dat past goed bij de lange koopcyclus in B2B
- Video draagt bij aan succes en door de hoge ordewaarde in B2B is er een hoge ROI
- Video is visueel en dynamische waarmee je jezelf onderscheidt van traditionele concurrenten
- Video is op veel kanalen in te zetten en bereikt dus snel meerdere beslissers
- Video overstijgt taalbarrières en past dus perfect bij internationale markten
De valkuilen van video in B2B-marketing
Dat klinkt allemaal natuurlijk goed, maar video’s produceren voor je bedrijf brengt ook uitdagingen met zich mee. Het is helaas niet zo eenvoudig als een camera op de schouder slingeren. Er is een goed plan voor nodig, budget en tijd. Het is dus belangrijk om een goed videobedrijf te kiezen, die expertise heeft in succesvolle video marketing. Hoe gaat de video opvallen? Hoe boeit de video de doelgroep? Hoe ga je de video verspreiden? Allemaal vragen die belangrijk zijn voor het succes van de video.
Daarnaast is het goed om te beseffen dat video niet een "one-off" actie is. Het klassieke mantra in marketing is: de kracht van de boodschap zit in de herhaling. Dat geldt ook voor video. Als je aan videomarketing begint is het verstandig om gelijk breder te denken en een serie video’s te laten maken. Dit zorgt enerzijds voor een efficiënter gebruik van het budget doordat je meer waar voor je geld krijgt. Het zorgt er ook voor dat je de video's direct breed in je marketing kan inzetten en er dus meer resultaat van ziet.
Conclusie: B2B-marketing mag best wat dynamischer.
In Business-to-Business zitten marketeers vaak vast in traditionele, statische vormen van communicatie. Een video is een perfecte tool om de marketing in één keer een visuele en dynamische upgrade te geven. Hiermee realiseer je een grotere betrokkenheid van de doelgroep, versnellen je verkooptrajecten en onderscheid je jezelf van de concurrentie.
Playforward heeft als ervaren videomarketing bureau al honderden B2B-bedrijven geholpen met succesvolle video’s. Met onze beproefde aanpak helpen we bedrijven hun marketing te upgraden: van statisch naar dynamisch.