Video voor B2B bedrijven: Ins & Outs

11 juni 2021

Nederland bruist van de mooie B2B bedrijven. B2B markten kenmerken zich door een klein aantal potentiële kopers, grote orderomvang, complexe kooptrajecten en lange termijn relaties. Een sterke propositie is vaak de basis van succes, want op de zakelijke markt zijn aankoopbeslissingen rationale processen. Toch draagt effectieve marketing steeds vaker bij aan het onderscheidend vermogen van B2B bedrijven. In B2B marketing wordt het ‘hoe’ net zo belangrijk als het ‘wat’. Daarom zetten steeds meer B2B bedrijven professionele video's in voor hun B2B marketing.

Video in B2B markten: de cijfers

Dat video populair is voor B2B marketing heeft een reden. Onderzoek laat zien dat beslissers in zakelijke markten ontvankelijk zijn voor dit soort marketing. Veel senior managers kijken werk-gerelateerde video's en nemen ook concrete stappen ten gevolg. 

75% van de senior managers kijkt tenminste iedere week een werk-gerelateerde video.
 
Van de senior managers heeft 65% een website bezocht van de aanbieder na het kijken van een video.
 
42% van de senior managers hebben een aankoop gedaan na het kijken van een video.


Video's overtuigen, dat is één van de voordelen van videomarketing. Video's zijn effectief voor B2B bedrijven, omdat het klanten helpt met het begrijpen van producten en diensten.

Onder marketeers geeft 95% aan dat zij door de inzet van video's ervoor hebben gezorgd dat klanten hun producten en diensten beter snappen.


Cijfers van video marketing
laten dus zien dat video's effectief zijn om B2B klanten te bereiken, interesseren en overtuigen.

Mogelijkheden voor B2B Video Marketing

Video marketing is nogal een brede term. Er zijn vele soorten die voor B2B video marketing zijn in te zetten in en zo de communicatie te professionaliseren. De keuze welke type video het beste past, hangt samen met het doel, doelgroep, de boodschap en het bedrijf zelf.

Bedrijf in de markt zetten

Een bedrijfsfilm laten maken is perfect voor ‘Branding & Positioning’, dus het neerzetten van een positief imago van het bedrijf. Het laat zien wie je bent, waar je voor staat en wat je in huis hebt. Een bedrijfsvideo brengt bijvoorbeeld productielocaties in beeld en geeft lading aan het merkverhaal.

Een bedrijfsvideo met focus op het merkverhaal en waarin het toch duidelijk is wat ze doen.

Producten en projecten presenteren

Met een promotievideo presenteren B2B bedrijven producten, projecten of succesverhalen. Het laat zien wat het bedrijf doet en betekent voor klanten. Een klant aan het woord laten in een testimonial video is een goed idee. Er zijn wel een paar tips voor een testimonial om dit goed op beeld te zetten, want het is niet automatisch een succes.

Een promotiefilm laten maken, is vaak ook een krachtige manier om product te lanceren. Het geeft direct kracht en geloofwaardigheid aan het nieuwe product. Daar komt bij dat een video ook meer opvalt en dus zo de lancering een flinke boost geeft. En ook hier liegen de cijfers niet over.

De kans is 2x zo groot dat video's gedeeld worden dan andere content.

Volgens 83% van de marketingmanagers helpt video leads genereren.


Bij technische bedrijven speelt vaak de uitdaging dat de techniek achter het product zich niet altijd laat filmen. Soms is het product nog in engineering-fase of kan je er simpelweg niet bij. Technische animaties zijn dan hoogwaardig video's die veel visuele mogelijkheden bieden. Die vrijheid in visuele mogelijkheden is één van de voordelen van technische animaties.

In dit voorbeeld zijn veel visuele mogelijkheden gebruikt, zoals meerdere omgevingen en productconfigurantie.

Vaak laat een dienst of proces zich duidelijk uitleggen met grafisch visuals in plaats van echte beelden. Dan is een animatievideo laten maken een goede optie. Zo'n video maakt complexe onderwerpen duidelijk en overzichtelijk. Dit maakt een explainer animatie perfect om lastige onderwerpen toch helder duidelijk te maken, zoals het uitleggen van software of applicaties. Nog een voordeel is dat er geen organisatorische uitdagingen zijn, zoals beschikbaarheid van mensen, materieel, locaties en het weer, et cetera.

Arbeidsmarktcommunicatie

Bij veel B2B sectoren is er sprake van een krappe arbeidsmarkt. Technisch personeel is bijvoorbeeld lastig te vinden, maar ook andere type experts met relevante ervaring en de juiste kennis liggen niet voor het oprapen. Bijvoorbeeld in branches als de zakelijke dienstverlening, zorg of het onderwijs. Met een sprekende wervingsvideo geef je het bedrijf een gezicht en laat je zien hoe het is om te werken in jouw dynamische wereld. Een belangrijke tip voor een wervingsvideo is dat authenticiteit hier echt leidend is.

Interne communicatie

Goed communiceren bìnnen het bedrijf is net zo belangrijk als externe marketing. Steeds vaker zetten B2B-bedrijven video in voor interne communicatie. Bijvoorbeeld een welkomst-video voor nieuwe medewerkers, een kick-off video van een belangrijk verandertraject of een video ter introductie van een nieuw intranet. Talloze gelegenheden binnen het bedrijf vragen om goede communicatie, waarbij video's een rol kunnen spelen.

Nieuwsgierig naar een eigen video?

Videoproductie maken

 

Praktisch tips voor B2B videprojecten

Door onze ruime ervaring met video's voor B2B bedrijven weten wij inmiddels waar dit soort bedrijven tegen aanlopen. Wij geven onze opdrachtgevers altijd een aantal tips mee voor een succesvol videoproject.

1. Werk vanuit een videostrategie

Vaak is er een directe aanleiding om met video te beginnen. Bijvoorbeeld een succesvol project dat op beeld gezet moet worden of de lancering van een nieuw product die een boost moet krijgen. Dit kan dan een vrij adhoc beslissing zijn om een videoproject te starten. Het loont om direct wat breder te denken. Een belangrijke tip voor effectieve video marketing is het uitwerken van een videostrategie. 

Een videostrategie is het uitgangspunt van waaruit video's voor marketing ingezet wordt. Video's kunnen op verschillende niveaus de marketing versterken. Gaat de video bijvoorbeeld over het merk, een product of overige zaken? Het helpt om van tevoren na te denken welk niveau de video toe behoort. Video's op merkniveau hebben bijvoorbeeld een andere toon dan op productniveau. Productniveau is meer rationeel, zoals voordelen en functies, terwijl het op merkniveau om positionering en imago gaat en dus meer verhalend en sfeervol moet zijn. Ook de houdbaarheid verschilt vaak per niveau. Op merkniveau gaan video's vaak langer mee dan op de andere niveaus. Dit kan weer helpen bij het vaststellen van het budget.

Door breder na te denken over de inzet van video's worden kaders vaak sneller helder, waardoor het videoproject meer doelmatigheid krijgt.

2. Denk van tevoren na over videopublicatie

Wij zeggen vaak ‘Begin with the end in mind’. Als de video klaar is, dan begint het namelijk pas. Dan volgt publicatie en moet de doelgroep bereikt worden. Voor een effectieve video is het verstandig meteen over publicatie na te denken. Dit zorgt ervoor dat de video voldoet aan de eisen van de kanalen waar je gaat publiceren.

Zijn social media belangrijk in de publicatie, denk dan na over een kortere versie van de film. Een soort trailer. In de post kan er dan verwezen worden naar de landingspagina waar de volledige versie van de film staat. De in-and-outs van social video ontdekken, is zeker de moeite waard om even te checken voordat je video publiceert op social media. Ieder kanaal heeft weer zijn eigen ‘gebruiksaanwijzing'. Dat geldt ook voor offline-kanalen. Wordt de video bijvoorbeeld op beurzen ingezet dan is een ‘muted-versie’ met ondertiteling weer relevant.

Publicatie gaat ook over geografie. Heeft de film een internationale focus dan is Engels meestal de voertaal. Vaak is het slim om meerdere taalversies te overwegen. Een video in de eigen taal maakt de meeste impact. Het is toch het beste als iemand in zijn eigen taal wordt aangesproken. Het toont daarbij ook betrokkenheid en waardering voor de klanten in dat land. 

3. Stel een effectief projectteam samen

Er komt vaak veel kijken bij B2B marketing. Natuurlijk is de juiste marketingaanpak belangrijk, maar vaak zijn producten of diensten dusdanig van een hoog niveau dat experts nodig zijn om de boodschap inhoudelijk te verifiëren. Teams voor videoprojecten van B2B bedrijven bestaan vaak uit marketingmanagers, productmanagers, engineers, vakexperts en verkopers. Allen met eigen talenten en uitgangspunten, waardoor er een dynamiek kan ontstaan waarbij keuzes maken steeds lastig wordt.

Zorg dat het projectteam uit een beperkt aantal personen bestaat. Hoe meer personen, hoe meer meningen en dat kan disfunctioneel worden. Geef duidelijk iemand het voortouw, die als contactpersoon fungeert en zorgt dat alle neuzen dezelfde kant op staan. Vaak zijn het de echte inhoudelijke kenners die verzanden in details. Weeg van tevoren af op wat voor manier iemand het beste betrokken kan zijn.

4. Werk samen met andere bedrijven

Vaak hebben B2B bedrijven sterke netwerken en relaties. Dit komt goed van pas bij videoprojecten. Wij bevelen daarom ook zeker aan om samenwerkingen te zoeken met andere bedrijven. Bijvoorbeeld met dealers, klanten of leveranciers. Door samen te werken, creëer je een vliegwiel voor het videoproject. Er ontstaan extra mogelijkheden, zoals beschikbaarheid van locaties die anders 'gesloten’ blijven. Het is ook een manier om bijvoorbeeld extra versies mogelijk te maken. Bijvoorbeeld, vraag aan een dealer een 'eigen bedrage' voor een versie in de taal van zijn servicegebied. 

Testimonial-video's zijn bij uitstek projecten waarbij klant en bedrijf samenwerken, maar betrek hier ook andere leveranciers bij met een bijdrage aan het project. Als al deze bedrijven de video gaan promoten, benut je elkaars netwerk en creeër je een extra groot bereik.

Interesse in een eigen video?

Videoproductie maken

Video voor B2B bedrijven: Ins & Outs

Wil jij scoren met videocontent? 

 

Ontdek onze succesformule


Vertel me meer. »

Video marketing
»