De 10 trends voor video van 2024 en wat je er mee moet.

01 augustus 2024

Video is al jaren booming en daar komt voorlopig geen einde aan. De Tech- en Ai-bedrijven buitelen bijna over elkaar heen om de nieuwste video-features te introduceren. Doordat video zo populair is, gebruiken steeds meer merken en bedrijven video om nieuwe klanten te trekken. Video marketing is een volwaardige discipline geworden binnen het marketingdomein. Gestuwd door technologische ontwikkelingen op social media en Ai gaan de trends enorm snel. Ontdek in dit artikel de 10 trends die de wereld van video in 2024 domineren en die je dus als marketeer móét weten. Duik in de wereld van video en zet de volgende stap in jouw marketing.

Ontdek de 10 video trends van 2024:

  1. Platformen ‘pushen’ videocontent
  2. Korte video's domineren social media
  3. Autoplay wordt de standaard
  4. De opkomst van ‘Endless Loop’ door TikTok
  5. Generatieve Ai creëert ‘Video Boom’
  6. De doorbraak van videocommunicatie
  7. Video SEO wordt volwassen
  8. B2B omarmt videocontent
  9. Cross-Channel is het toverwoord
  10. Videopodcasts gaat mainstream

1. Platformen ‘pushen’ videocontent

Vrijwel alle grote tech-platformen zetten vol in op video. Social Media, Google, Spotify, ze bieden allemaal de optie om video's te kijken en uploaden. En ook in hun algoritmes komt videocontent meer centraal te staan

Naast techbedrijven gaan ook e-commerce platformen als Bol en Amazone overstag. Zij stimuleren hun partners om productvideo's te gebruiken en daarmee klanten sneller te overtuigen. Dit doen zij door bijvoorbeeld productpagina's met een video hoger te laten ranken. Wil je blijven meedoen in de ´Rad Race´ van e-commerce dan zal je iets met video moeten gaan doen.

Doordat tech- en ecommercebedrijven videocontent ‘pushen’, zijn er enorme kansen voor marketeers om hun publiek te bereiken. Er zijn namelijk steeds meer kanalen waar je jouw video in kan zetten. Meer kanalen betekent een breder en groter publiek. We zien dus ook een enorme groei in videomarketing, waarbij steeds meer bedrijven video toevoegen aan de marketingmix.

99% van de mensen die aan videomarketing
doen zeggen dat ze dit blijven doen.


Het is belangrijk om als marketeer expertise op te bouwen in videocontent, zodat je mee kan in deze ontwikkeling.

2. Korte video's domineren social media

Social Media verandert de manier waarop mensen video's kijken. Korte video's worden steeds populairder en het aantal korte video's groeit enorm, met name op social media. Dit worden ook wel ‘Short-Form Video's' genoemd. TikTok, Snapchat en Instagram zijn de drijvende kracht achter de opkomst van dit soort korte video's. Inmiddels hebben ook YouTube en Facebook dit soort content omarmt, met YouTube Shorts en Facebook Reels. En met goede reden: Shorts zijn onwijs populair bij de gebruikers en ook steeds meer bedrijven investeren erin.

56% van de marketeers zegt dat Short Video's
de belangrijkste trend is waar zij in gaan investeren.


Wil je als marketeer scoren met videocontent op social media, dan zijn korte video's onmisbaar geworden. Maar wat is kort? Op social media betekent dit minder dan 1 minuut, vaak zelfs maar 15 tot 20 seconden. Dit verschilt wel per platform en zelfs per functie binnen een platform. Zo zijn Instagram Stories maximaal 15 seconden, maar mogen Instagram Reels 90 seconden duren. Verdiep je dus in de kanalen om de ideale lengte voor jouw videocontent te kiezen. 

Dit is een voorbeeld van een short video die wij
maakten voor een Instagram campagne. 

3. AutoPlay wordt de standaard

Oude tijden herleven. De allereerste films waren zonder geluid. Dit noemen we ‘stomme films’, bekend door onder andere Charlie Chaplin.

Nu lijken we weer terug in de tijd te gaan, want we kijken steeds meer ‘Stille Video's. Dit komt door social media en hoe mensen daar video's kijken. Dat begon allemaal met de 'Autoplay'-functie van Facebook. Een video speelt dan automatisch af in de tijdlijn. De gebruiker hoeft niet meer op ‘Play’ te drukken, zodat het voor kijkers makkelijk is om de video te kijken. Maar de video is dan wel zonder geluid.

Anno 2024 zijn gebruikers helemaal gewend geraakt aan ‘Autoplay’ en ‘Stille Video's'.

75% van de mensen kijkt een video
regelmatig met ‘Mute’ aan.


Influencers en bedrijven ontwerpen hun video's nu speciaal om ook zònder geluid de kijker te triggeren. Daarvoor wordt vaak ondertiteling, titels in beeld of iconen gebruikt. Ook hier moet je als marketeer op in spelen.

4. De Opkomst van ‘Endless Loop’ door TikTok

Nog zo'n videotrend die haar oorsprong vindt op social media zijn ‘Endless Video's'. Dit zijn video's die een perfecte ‘Loop’ hebben. Dat betekent dat de video kan blijven spelen, waarbij het lijkt alsof er geen einde is. Op TikTok is dit ontstaan. Het maakt het makkelijker om een video een paar keer te bekijken. Dat zorgt voor meer weergaves en hogere kijkerbetrokkenheid. Daar houden de algoritmes weer van en zo gaat je video sneller viral.

Deze trend gaat hand-in-hand met ‘Short Video's’. Een ‘Endless Video’ is altijd kort, omdat een ‘Loop’ anders weinig zin heeft. Ga je als marketeer Short video's inzetten op social media denk dan ook na hoe hier een ‘Loop’ in kan editten.

5. Generatieve Ai creëert ‘Video Boom’

Ook al lijken oude tijden te herleven met de ´Stille Video´... de toekomst staat pal voor de deur. Een toekomst die we tot nu toe alleen nog van in SciFi films kennen. Ook voor de wereld van videocontent geldt: Ai gaat video's maken compleet revolutioneren.

De eerste grote slag die Ai gaat maken, is dat het allemaal veel makkelijker wordt. Straks is een video monteren, ondertiteling toevoegen of het creëren van special effects een kwestie van een paar muisklikken. Op termijn kan Ai ook al het beeldmateriaal voor jouw video genereren, waardoor je niet eens meer zelf hoeft te filmen.

De meeste Ai-tools staan nog in de kinderschoenen, zeker die voor video. Het is dus nog niet perfect en de kwaliteit van wat er uitkomt valt vaak tegen. Maar dat verandert snel. Dit zien we ook al in 2024: tools worden steeds beter. Ai zorgt voor een heuse ‘video boom’ waarbij het aantal video's explosief groeit.

Als marketeer moet je dus bedenken hoe jouw videocontent relevant blijft en op blijft vallen in die tsunami van content. Een middelmatige video werkt steeds minder goed, want er zijn nog 10 andere video's in de tijdlijn van jouw publiek.

6. De doorbraak van videocommunicatie

Video wordt al op veel verschillende manieren ingezet. En het gaat een nóg grotere rol spelen in ons dagelijks leven. 2024 is het jaar waarin Video Communicatie haar doorbraak beleeft. Video Communicatie betekent dat we video gebruiken in onze dagelijkse communicatie. Denk aan een video-call met Teams of Zoom of een videoberichtje via Whatsapp.

Er komen in rap tempo allerlei apps op de markt die dit nog veel makkelijker maken, met name gericht op de werksfeer. Met die apps maak en deel je eenvoudig een videobericht met klanten, collega's of sollicitanten. VideoAsk en VideoRecap zijn voorbeelden van dit soort tools. Geen mailtjes of telefoontjes meer dus, maar directe communicatie in de vorm van videoberichten. Dit maakt het digitale contact tussen mensen onwijs persoonlijk.

Als marketeer is dat een mooie kans, want klanten kopen bij mensen die ze kennen. Integreer videocommunicatie in het contact met klanten om sneller een band op te bouwen. Kies daarvoor de juiste apps, zorg voor de juiste hardware en train je collega's in ‘Do's-and-Don'ts’.


 Wil je meer weten?

Ontdek meer over succesvolle video's


 

7. Video SEO wordt volwassen

Video begint een steeds grotere rol te spelen in het online zoekgedrag van mensen. [STATISTIEK] Zowel op YouTube als TikTok en Instagram zoeken mensen naar informatie. Zeker Gen-Z loopt hierin voorop.

74% van de Gen-Z generatie gebruikt TikTok om te zoeken
en bij 51% van hen is het zelfs het platform van hun voorkeur.


Google moet hierin mee en daarom zie je ook steeds meer videoresultaten in Google, bijvoorbeeld in hun SERP.

In 2024 is ook het grote publiek hier steeds actiever in. Veel mensen gaan bijvoorbeeld nu eerst naar YouTube als ze meer willen weten over een product. Daardoor wordt het vindbaar maken van je video belangrijker.

Als marketeer is het dus verstandig om vooraf na te denken over de rol van video in jouw SEO strategie. Op welke zoektermen ligger er kansen om met een video te ranken en hoe moet je jouw video´s daarvoor optimaliseren? In veel opzichten lijkt Video SEO op de traditionele SEO, dus het gaat om Meta Data maar ook kijktijd en interactie.

Dit is een voorbeeld van een uitleganimatie voor een
B2B bedrijf waarin wij digitale diensten helder uitleggen.


8. B2B omarmt videocontent

Marketing in B2B is in transitie. B2B bedrijven investeren meer in marketing en vernieuwen ook hun marketingmix. Videocontent is daar steeds vaker onderdeel van. B2B bedrijven omarmen videocontent en doen dat in veel verschillende vormen. Naast de gebruikelijke bedrijfsvideo en productvideo zijn ook videopodcasts, vlogs en FAQ-video's populair.

Uit enquêtes blijkt dat 87% van de
B2B marketeers videocontent inzet.


De reden dat veel B2B bedrijven met video starten, is dat hun doelgroep meer video's gebruiken.

Onderzoek laat zien dat 79% van de B2B beslissers liever
een video kijkt dan een tekst leest.


Ook B2B marketeers zijn dus massaal op de trein van video gesprongen. Ben je actief in branches als de maakindustrie of zakelijke dienstverlening dan is het belangrijk om expertise op te bouwen in video marketing.

9. ‘Cross Channel’ is het toverwoord

Steeds meer platformen faciliteren video en promoten dit ook actief onder gebruikers. Dat betekent dat er eindeloos veel mogelijkheden zijn om video´s in te zetten.

Anno 2024 is het toverwoord daarom: cross-channel strategie. Ieder kanaal heeft haar eigen publiek en ´gebruiken’. Voor een maximaal bereik is een doordachte en doelgerichte strategie nodig. In de praktijk komt dat erop neer dat er geen ‘one-size-fits-all' meer bestaat. Een video uploaden, op YouTube zetten en de link overal delen... dat kan echt niet meer. Daar kwam je in 2010 misschien mee weg, maar nu niet.

De juiste aanpak is om eerst een selectie te maken van de kanalen die je wilt inzetten. Maak hier een bewuste keuze: meer kanalen betekent meer zichtbaarheid maar ook meer werk. Voor ieder kanaal moet de video namelijk geoptimaliseerd wordt voor een maximaal effect. Zo kan een video op YouTube best een paar minuten lang zijn, moet je het als liggende video uploaden en optimaliseren voor SEO. Maar een video op Instagram is idealiter 15 tot 45 seconden, upload je als staande video en moet ondertiteld zijn.

In 2024 kies je als marketeers dus meerdere kanalen en maak je verschillende versies van de video passend bij iedere kanaal. Veel werk, maar die cross-channel strategie zorgt wel voor een maximaal resultaat.

10. Videopodcasts gaat mainstream

Podcasts zijn al lang niet nieuw meer en razend populair.

In Nederland luisteren 7 miljoen
mensen naar podcasts.


Een belangrijke ontwikkeling in daarin is de opkomst van videopodcasts. De podcastaflevering wordt daarbij ook gefilmd en als video online geplaats. Hier speelt de cross-channel strategie een grote rol. De volledige aflevering wordt op YouTube gezet, maar ook Sportify biedt de optie om video te uploaden bij je podcast. Via social media worden allerlei korte snippets gedeeld.

In anno 2024 worden videopodcast Mainstream. Het bereikt inmiddels een groot publiek en er komen ook veel nieuwe podcasts. Het wordt steeds meer standaard dat de podcast ook gefilmd wordt.

Als marketeer kan een videopodcast een mooie toevoeging zijn aan de marketingmix. Zeker als de marketingstrategie gericht is op zichtbaarheid en autoriteit opbouwen. Een videopodcast levert veel content op die je breed kan inzetten en door je expertise te delen, bouw je autoriteit op.

Bronnen:

 

Ja, ik wil ook een video!

Start hier jouw offerte

video trends

Wil jij scoren met videocontent? 

 

Ontdek onze succesformule


Vertel me meer. »

Video marketing
»