De ROI op Videomarketing: slimme investering of verspilde moeite?

15 september 2023

In de digitale marketing anno nu is het bereiken van jouw publiek steeds moeilijker. Online is de concurrentie voor de aandacht van de klant groot. In deze strijd om aandacht kiezen steeds meer bedrijven voor het inzetten van videocontent. Maar is dat een marketingstrategie dat ook echt de moeite waard is? In dit artikel leer je hoe je de ROI van videocontent bepaalt en of het de investering waard is.  

In dit artikel krijg je antwoord op deze vragen: 

Hoe moet ik naar de kosten kijken?

Een belangrijke factor bij het berekenen van ROI zijn de kosten. Wat zijn de kosten van een promotievideo laten maken? Dat verschilt per video. Als richting is 3.000 tot 4.000 een goede prijsindicatie van een kwalitatieve video. Dat is toch best een flink bedrag. Hoe zet je dat nu in perspectief?

Dit is een voorbeeld van een kwalitatieve video die wij maakten om Spuitfolie in de markt te zetten.

Goed om te realiseren: een video gaat jaren mee. De impact van een video is dus jaren merkbaar. Het professionaliseert je marketing en helpt nieuwe klanten trekken voor jarenlang. Als je dat meeneemt in hoe je naar de kosten kijkt, dan verandert het plaatje snel. Als je de kosten over een langere periode bekijkt, zijn de maandelijkse kosten verrassend voordelig

De maandberekening: ga uit van een initiële investering van 3.000 tot 4.000 voor een video. Gemiddeld gaat een video ongeveer 3 jaar mee, dus 36 maanden. Dit betekent dat de maandelijkse kosten van een video variëren tussen 83 tot 111. Reken voor het gemak dus met een bedrag van gemiddeld 100 per maand.

Vergelijk de kosten van een video productie eens met de kosten voor andere marketingactiviteiten. Je zal zien dat het dan reuze mee valt en video is in veel gevallen zelfs voordeliger.  

  • Hoeveel sitebezoekers koop je via Adwords: voor een maandelijks budget van 100,- koop je ongeveer 30 tot 60 bezoekers.  
  • Hoeveel kost een beursstand: als je de standbouw, huur van vierkante meters en de personeelskosten met reis- en verblijfskosten optelt, met €25.000,- begin je net.
  • Wat betaal je voor een advertentie: in een vakblad of voor een banner-advertentie op een vakwebsite, dan komt €1.000,- per plaatsing(!) eerst.

Videomarketing is in veel gevallen voordeliger dan deze en veel andere marketingactiviteiten en geeft dus een goede ‘Value for Money’.  

De jarenberekening: Nog een manier om er naar te kijken is door naar de hele gebruiksperiode te kijken. Als je de video 3 jaar gaat gebruiken en dan kijkt wat je in zo'n periode uitgeeft aan andere marketing, dan geeft dit ook een referentiepunt. 

Wat kost bijvoorbeeld 3 jaar lang Adwords campagnes draaien? Ga voor het gemak uit van een budget van 250 euro per maand voor Adwords, dan is dat over 3 jaar tijd 9.000 euro. Dat is alleen maar voor kliks. Die bezoekers zijn niet direct klant en moeten eerst overtuigt worden, bijvoorbeeld met een sterke website en video. Dus als je 9.000 euro uitgeeft aan Adwords, wat is dan een reëel budget voor een video? 

Hoe haal ik het maximale uit mijn video? 

Een groot voordeel van videocontent is dat het eenvoudig om te zetten is in meer content: korte versies en afbeeldingen. Dit betekent dat je met de investering in een videoproductie veel content terugkrijgt.

Dat werkt zo: maak een langere video van 1 tot 2 minuten voor jouw website. Uit deze lange video maak je ook een serie kortere versies van 20 tot 30 seconden voor sociale media, e-mailmarketing, online advertenties op bijvoorbeeld YouTube of voor PowerPoint. Je geeft zo je hele marketing een boost. Dit noemen wij onze video content aanpak.

Denk niet in 1 enkele video, maar in een serie
van kortere versies zodat je hele marketing profiteert 
Content Pakket



De videobeelden zijn daarnaast ook om te zetten naar afbeeldingen, ook wel stills genoemd. Dit soort afbeeldingen zijn perfect voor social media posts, als afbeelding op websitepagina's en ook voor het gebruik in PowerPoints.

Door meer content uit één videoproductie te halen, vergroot je jouw ‘Value for Money’ dus nog meer, doordat de kosten voor deze extra versies relatief laag zijn. 


Meer resultaat uit je marketing & sales?

Ontdek onze video aanpak

 


Hoe bereken ik de ROI van een video? 

Een video is dus over de lange termijn voordelig en biedt een goede ‘Value for Money’. Maar wat verdien je er nu eigenlijk mee? Dit is altijd lastig te berekenen en verschilt ook per bedrijf. 

Deze formule helpt je een beeld te krijgen: Videokosten / Klantwaarde

Bepaal wat een klant waard is voor jouw bedrijf. Dit is de gemiddelde omzet die een klant oplevert. Zet daarna dan deze klantwaarde af tegen de kosten van een video. Deel de kosten door de klantwaarde en dan weet je hoeveel nieuwe klanten je nodig hebt om de video terug te verdienen.

Stel, je zit in de B2B en de omzet per klant ligt op 3000 euro. Als je een video laat maken voor 6.000, dan verdien je de video terug vanaf  2 nieuwe klanten. Als je de video 3 jaar gaat gebruiken, moet je dus in 3 jaar tijd 2 nieuwe klanten werven. Dat klinkt als een zeer reëel scenario.

In B2B ligt de omzet per klant hoog en zijn producten complex. Een video helpt dat helder uitleggen.

Stel, je verkoopt een B2C product en de omzet per klant is 100 euro. Als je een video laat maken van 4.500, dan verdien je de video terug vanaf 45 klanten. Ga je de video 3 jaar lang inzetten, dan moet je dus 15 klanten per jaar binnenhalen om het terug te verdienen. Iets meer dan 1 klant per maand. Ook dat klinkt reëel. 

Deze berekening kan je dus ook voor je eigen bedrijf maken. Is jouw klantwaarde hoog dan verdien je een bedrijfsvideo laten maken sneller terug. Hoe langer de video te gebruiken is, hoe langer je de tijd hebt om de video terug te verdienen. Is je klantwaarde niet zo hoog, dan is het beter een simpele video te maken om de kosten laag te houden en de ROI op die manier te verhogen.

Zo kan je bepalen of video de investering waard is. Het blijft natuurlijk wel hypothetisch, want het is lastig te bepalen hoeveel klanten de video gaat opleveren. Er zijn namelijk allerlei factoren die zorgen dat iemand klant wordt. Bijvoorbeeld de prijs, de kwaliteit, een goede website, een goed imago, ga zo maar door. Maar deze berekening geeft in ieder geval een beeld of de investering van de video in verhouding staat.  

Wat zeggen de cijfers over ROI?

Er zijn veel onderzoeken en studies gedaan naar de impact van video. Dat geeft een beeld van de potentie van videocontent. Deze onderzoeken zijn op basis van enquetes onder bedrijven en marketeers. Het geeft dus een globaal beeld van de ervaringen van anderen. 

  • Bijna 90% van de marketeers zegt dat video een positieve ROI heeft.
  • 8 op de 10 marketeers geeft aan dat ze betere verkopen realiseren met video
  • Meer dan 80 van de marketeers zegt dat ze meer leads werven door videocontent.

Deze en nog meer cijfers zijn te vinden op Hubspot. Andere marketeers ervaren dus positieve resultaten van video marketing. Dat betekent niet dat dit automatisch voor jouw bedrijf geldt. Het laat wel zien dat het op de juiste manier inzetten van videocontent meer verkopen en meer leads op kan leveren.

Hoe meet ik het succes van video marketing? 

Oké, dus de investering in een video is vrij snel terug te verdienen. Hoe meet je dan het succes van een videoproductie laten maken?

Dat is best lastig, want je kan vaak niet 1-op-1 bewijzen dat het klanten binnenhaalt. Een manier om dat toch te proberen is om klanten te vragen naar de video. Hebben ze het gezien? Wat vonden ze ervan? Heeft het hen geholpen? Speelde het mee in hun beslissing? Zo krijg je een beeld.

Er zijn ook nog andere manieren om een beeld te krijgen of de video succesvol is. 

  • Kijkcijfers: Het aantal keren dat jouw video is bekeken, laat zien of de video genoeg mensen bereikt. Je kan ook zien hoe lang mensen de video bekijken, wat aangeeft of de boodschap goed is. 
     
  • Betrokkenheid: het aantal interacties met jouw video geeft ook een beeld of het jouw klanten aanspreekt. Dit zijn boorbeeld likes en reacties op social media, maar ook reacties van klanten tijdens salescontact geven een beeld.  
     
  • Conversies: online is het ook meetbaar hoeveel aankopen er worden gedaan of contactformulieren er ingevuld worden. Stijgt dit aantal nadat je de video hebt geplaats dan geeft dit een goed beeld of de video werkt.  

Onze videomakers denken bij de productie al na over verschillende versies voor extra content.

Conclusie: Kijk vooruit en in de breedte

De ROI op een video is lastig te bepalen, maar er zijn verschillende manieren om dit toch in beeld te krijgen. Hieronder staat een kort overzicht van wat dit artikel bespreekt.

  • Een video is meerdere jaren in te zetten en het effect ervan is dus ook lang merkbaar. Kijk daarom ook naar de kosten over de lange termijn. Video is dan vaak voordelig op de langere termijn. Bereken de gemiddelde prijs per maand en vergelijk dit eens met andere marketingactviteiten, zoals Adwords of beurzen. Je kan ook kijken naar de totale investering over de gebruiksduur en dit vergelijken met bijvoorbeeld je Adwords buget voor diezelfde periode. 

  • Videocontent is makkelijk om her te gebruiken. Zo professionaliseer je jouw marketing in de breedte: van site tot social media en van emailcampanges tot presentaties. Op die manier benut je het optimaal en is de kans op een goede ROI groter. 

  • De ROI van videocontent bereken je door de videokosten te delen door de klantwaarde. Gebruik de formule: videokosten/klantwaarde. Zo zie je hoeveel nieuwe klanten je nodig hebt om de video terug te verdienen. Dat zet de investering meer in perspectief

  • Je kan moeilijk vaststellen hoeveel klanten een video precies oplevert. Kijk daarom ook naar kijkcijfers, betrokkenheid en conversies. Ook is het slim om klanten te vragen wat ze van de video vonden.

Dit alles bij elkaar opgetelt, maakt video een krachtig en kosteneffectieve manier om je bedrijf te promoten. Reden genoeg om je eens serieus te verdiepen in videocontent.

Starten met video?

Start nu mijn offerte.

ROI op video content

Wil jij scoren met videocontent? 

 

Ontdek onze succesformule


Vertel me meer. »

Video marketing
»