De standaard in B2B-marketing is al jaren overtuiging op basis van ratio. Men formuleert feitelijke, cijfermatige proposities, unieke producteigenschappen en USP’s. Vervolgens wordt de doelgroep benaderd met broshures en e-mails vol bullet-point opsommingen en uitgekauwde teksten. Het resultaat is feitelijke, saaie en stijve marketing. Heel correct met weinig beleving en niet opvallend. Zie jij dat niet meer zitten? In deze blog leggen we uit hoe het anders kan!
Inhoud
- B2B-video voor sterke b2b-merken
- 4 bouwstenen voor merkbare marketing
- Bouwsteen 1: Videostrategie
- Bouwsteen 2: Storytelling
- B2b-video als krachtige storyteller
- Bouwsteen 3: Publicatie-matrix
- Bouwsteen 4: Productieproces
- Conclusie
Het is een trend die al enige tijd zichtbaar is: B2B-bedrijven gaan meer als merken denken én communiceren. Er wordt minder vanuit rationele proposities gecommuniceerd en meer beleving gecreëerd. Meer op emotie ingespeeld. En terecht, want ook bij zakelijke doelgroepen heeft dit een duidelijk effect. Belangrijk in deze trend is het vertellen van een verhaal en te kiezen voor creativiteit om jouw boodschap over te brengen. Standaard is veilig, dan doe je het nooit verkeerd, maar je valt niet op en je bent niet onderscheidend.
B2b-video voor sterke B2B-merken
Als B2B-merk is het noodzakelijk dat je jouw doelgroep meeneemt in de wereld van jouw bedrijf. Je moet hen een ‘narrative’ bieden. Dit is een overkoepelend verhaal achter jouw merk. Een goede narrtive gaat in eerste over grotere thema's van je merk. Denk aan:
- Waarom doe je wat je doet?
- Wat is je visie en wat is je drijfveer?
- Waar draagt jouw merk aan bij?
- Wat is je bestaanrecht, maatschappelijke relevantie
- Welke oplossing bieden je producten of diensten
- Wat betekent dit voor jouw klant?
Een sterke tool om jouw merk en verhaal neer te zetten is video voor B2B-bedrijven. Dit zijn video’s en animaties die gaan over alles wat met jouw bedrijf of product te maken heeft. Van marketing tot personeelswerving of zelfs interne communicatie, video marketing is multi-functioneel.
Het bedrijf Scheldebouw is een mooi voorbeeld van een B2B-bedrijf dat vanuit een narrative communiceert. Hun overkoepelende verhaal is 'Designing skylines of the future'. Wij hebben deze narritive vertaald naar onderstaande branding video.
Bedrijfsfilm voor Scheldebouw
De inzet van video en animatie is al jaren in opmars en blijkt ook effectief. Onderzoek van Forbes laat zien dat video-content zakelijke beslissers bereikt en overtuigd. Cijfers over videomarketing hieronder laten zien dat video een duidelijk effect heeft in de board-room.
- 75% van de managers kijkt ieder week een video.
- 65% van de managers bezoekt de website na een een video.
- 45% van de managesr doet een aankoop na een video.
B2B-video is dus een krachtige tool om jouw marketing merkbaarder te maken. Videocontent is breed inzetbaar op vrijwel alle marketingkanalen. Van je website, tot social media en van e-mail tot beurzen. Er is bovendien veel spin-off content uit te herleiden, zoals still-foto’s, geoptimaliseerde versies voor ieder kanaal, verschillende taal versies, etc. Zo brengt video je algehele marketing naar een hoger niveau. Dat is één van de voordelen van videomarketing.
4 bouwstenen voor merkbare marketing met b2b-video
Uiteraard is het makkelijker gezegd dan gedaan. Waar begin je? Wat voor video’s ga je maken en wat ga je eigenlijk vertellen? Voor het antwoord op deze vragen hanteren wij vier bouwstenen voor effectieve videomarketing.
Bekijk de vlog van onze videostrateeg. Volg ons op Linkedin voor meer vlogs!
Bouwsteen 1: Een Video-strategie
De eerste bouwsteen is het opstellen van een Video-strategie, een belangrijke tip voor video effectieve marketing. Eenmalig een video maken zonder een achterliggend plan zal geen wonderen verrichten. Voor structureel meer merkbare marketing moet je videocontent consistent en in alle lagen van je marketing toepassen. Dat betekent dat je video's en animaties inzet op merk-, product- en organisatieniveau. Zo benader je jouw doelgroep consequent met overtuigende marketing.
De video-matrix hieronder geeft je inzicht in welke video's passen bij ieder communicatieniveau. Als je bijvoorbeeld je merk wilt neerzetten, dan heb je een bedrijfsfilm nodig. Wil je toch meer je producten promoten, dan is een promotiefilm of technische product-animatie een goede keuze. Door te bepalen bij welk niveau jouw prioriteit ligt, weet je direct welke video's je nodig hebt. Vul vervolgens voor ieder niveau in wat je wilt bereiken en welke video's je hiervoor nodig hebt.
Je hoeft uiteraard niet meteen met alles tegelijk te beginnen. Start met een eerste video-project, bijvoorbeeld de film die je als eerste nodig hebt of die het makkelijkste te produceren is. Doordat je een video-strategie hebt opgesteld, zorg je dat deze video in ieder geval in het groter plan past en niet zomaar op zichzelf staat. Van hieruit kun je vervolgens gefasseerd je video-strategie uitrollen met meerdere video's.
Aansluitend op de video-strategie is het belangrijk ook een concentplan te maken. Dit houdt in dat je bepaald op welke kanalen je de video's gaat inzetten en in welke vorm. Video is een veelzijdig medium waar je veel verschillende type content uit kunt herleiden. Door dit slim in te richten vergroot je het effect van je marketing.
Bouwsteen 2: Storytelling
De tweede bouwsteen is storytelling. Dit is de essentie van merkbare marketing voor b2b-bedrijven. In plaats van dat je droge informatie deelt, vertaal je de informatie naar een verhaal. Maar wat maakt storytelling zo effectief?
De spannings-factor
Om te beginnen creëert een verhaal suspense; een bepaalde spanning. Hiervoor introduceer je een probleem, een situatie of een vraag waar jouw doelgroep zich in herkent. Begin dus nooit meteen over jouw bedrijf of over jouw product. Vertel je verhaal vanuit een herkenbare context voor je doelgroep, zodat jouw boodschap relevant voor ze is. Dit zorgt dat je de aandacht grijpt en je boodschap beter blijft hangen.
De mens-factor
Daarnaast creëert storytelling empathie. Verhalen gaan altijd over mensen. We zijn sociale wezens die zichzelf spiegelen aan anderen. We zijn geïnteresseerd in wat anderen doen, doormaken en vinden. Vertel je verhaal dus vanuit een persoon, bijvoorbeeld vanuit een klant. Zorg ook dat je verhaal emotie bevat. Dit zorgt dat mensen kunnen meeleven met de persoon uit jouw film. Denk bijvoorbeeld aan hoop, blijdschap, zelfvertrouwen, geluk of enthousiasme. Empathie zorgt dat mensen meer emotionele betrokkenheid voelen bij jouw boodschap. Hierdoor zijn ze vatbaarder voor wat jij wilt overbrengen en wat je bij je doelgroep wilt bereiken. Mensen gaan sneller over tot actie vanuit een emotie dan vanuit ratio. Ook helpt empathie bij het ervaren van vertrouwen. Zeker in b2b-marketing is dat een zeer wenselijk effect.
De entertainment-factor
De derde factor die storytelling effectief maakt is: beleving. Een verhaal voegt een bepaalde energie toe aan je boodschap. Je geeft de kijker als het ware een ervaring. Een verhaal is dus een vermakelijke en prettige manier om informatie op te nemen. Hierdoor zijn mensen meer ontspannen en hebben ze meer aandacht. Door beleving blijft je boodschap dus beter hangen.
B2B-video is een krachtige storyteller
Video is de perfecte tool voor storytelling. Deze combinatie noemen we video storytelling. Onze hersenen reageren veel beter op wat we zien en horen dan op wat we lezen. We verwerken visuele prikkels wel 60 duizend keer sneller dan tekst. Vanuit onze primaire instincten reageren we sterk op beeld, geluid en beweging. Video combineert dit allemaal en heeft daarmee een hoge attentiewaarde. Door jouw verhaal in de vorm van video te vertellen, valt het meer op en komt het beter binnen.
Newasco, een industriële wasserette, heeft onze een bedrijfsfilm laten maken. Hierin zie je de kracht van video in combinatie met storytelling duidelijk terug.
Bedrijfsfilm voor Newasco
Als we deze film ontleden op basis van de drie factoren die bepalend zijn voor storytelling komen we op het volgende uit.
De spannings-factor voor Newasco
De film begint mysterieus. Waar zijn we? Wat staat er te gebeuren? De voice-over schetst een situatie over geluk in allerdaagse dingen. Iets wat iedereen wel herkent.
De mens-factor voor Newasco
We focussen op de medewerkers in plaats van op de processen. De film toont de gezichten 'achter' het wassen. We zien de aandacht, de samenhorigheid en het plezier van de medewerkers. Emoties die je graag terugziet in mensen die met jouw kleding omgaan.
De entertainment-factor voor Newasco
In de film wordt een beleving neergezet van passie en vastberadenheid. Je ziet dit bij de medewerkers en in het verhaal dat wordt verteld. Dit creëert een soort meeslepende 'vibe' rondom was. Dit past perfect bij de wereld van Newasco waarin wassen een vleugeje magie heeft. Ook zijn de processen gefilmd in een dynamische stijl met veel close-ups en spannende bewegingen, zoals de camera die meedraait met de trommel van de wasmachines.
De combinatie met video
Wanneer we kijken naar de combinatie van storytelling met video, hebben we ook hier duidelijke keuzes gemaakt. Zo is de wisseling van shots uptempo en op de muziek gemonteerd. Het is veelal in close-up gefilmd waarbij de shots focussen op mensen en op de natuurlijke beweging die in de wasprocessen voor komen. Denk bijvoorbeeld aan draaiende trommels of lakens die door de lucht bewegen. Met geluid worden deze bewegingen versterkt met bijvoorbeeld klotsend water, rattelende rails of opdwarelend stoom. De muziek zet een duidelijke sfeer die past bij de emotie van het verhaal.
De combinatie van storytelling en video zet zo een sterke beleving neer die Newasco duidelijk onderscheid en een herkenbare identiteit geeft. Ook zie je alsnog veel van de werkzaamheden terug in beeld zonder dat dit specifiek benoemd wordt en is het duidelijk dat het om een wasserette gaat. Het is daarmee een opvallend stukje content dat veel meer aanspreekt dan bijvoorbeeld een brochure of webpagina over hoeveel kilogram was er dagelijks wordt verwerkt of welke processen er precies worden doorlopen.
Onze beproefde methode voor storytelling
Wij hebben een beproefde methode voor storytelling waarmee we jouw boodschap vertalen naar een uniek verhaal en een sterk script. Ons script-model hieronder geeft weer hoe dit eruit ziet. Wil je meer weten over onze beproefde methode voor storytelling? Lees dan onze blog over het geheim van een goed script!
Bouwsteen 3: Publicatie-matrix
De derde bouwsteen is de ‘Publicatie-matrix’. Als de video klaar is, is het tijd om deze te verspreiden. Dit doe je natuurlijk via zoveel mogelijk kanalen. Hieronder zie je een overzicht van de kanalen waarop je video kunt inzetten.
- Bedrijfs-website,
- social media,
- e-mail campagnes
- beurzen.
Voor de grootste impact maak je een contentplan of ook wel een ‘Publicatie-matrix’. Dit houdt in dat je voor ieder kanaal een geoptimaliseerde versie van je video maakt. Voor de website maak je bijvoorbeeld verschillende taalversies. Voor social media maak je een staande variant voor op smartphones. Als je naar een beurs gaat, is een ondertitelde versie handig. Zo zorg je dat de doelgroep de video of animatie overal optimaal ervaart.
Shorts
Verder kun je uit de ‘Master video’ zogenaamde cut-scenes of ‘Shorts’ halen. Deze trend zie je veel op social media. Shorts zijn korte video’s samengesteld uit fragmenten van de Master video. Shorts gaan vaak over slechts één onderwerp uit je boodschap, bijvoorbeeld een specifieke USP. Door deze korte video’s gefaseerd te publiceren over een wat langere periode zorg je dat jouw boodschap herhaaldelijk bij de doelgroep langskomt zonder dat je doelgroep telkens exact dezelfde video voorgeschoteld krijgt. Dit vergroot de impact van je campagne en dus ook het rendement op je film.
Bouwsteen 4: Productieproces
De vierde bouwsteen is een soepel productieproces. Voor merkbare marketing moet je een structurele output hebben, want het gaat doorgaans om meerdere video's. Daarvoor moet je georganiseerd te werk gaan. Het hebben van een duidelijke video-strategie, zoals de eerste bouwsteen stelt, is daarin stap 1. Je weet dan welke videocontent je nodig hebt en wat prioriteit heeft.
Een overzichtelijke en doelgericht productieproces is daarnaast ook essentieel. Dit zorgt dat je vlot tot sterke videocontent komt. Wij hanteren een duidelijk stappenplan waarmee we iedere fase van de productie van te voren inplannen. Met onze beproefde methode voor storytelling vertalen we jouw boodschap naar een sterk verhaal. We begeleiden jouw vervolgens gedurende de hele productie, zodat alles geregeld is en goed op beeld komt. Tussentijds bieden we meerdere feedback-momenten, zodat je kunt bijsturen als dat nodig is. Met onze handige een reviewtool is feedback geven eenvoudig en overzichtelijk. Zo maken we sterke video’s binnen de afgesproken deadline en op prettige manier.
Conclusie
Voor meer merkbare en merk-waardige B2B-marketing moet je dus een verhaal vertellen. Neem je doelgroep mee in jouw wereld en zo jouw toegevoegde waarde overbrengen. B2B-videocontent is hiervoor ideaal en verijkt je marketing met beleving.