Een video maken voor je bedrijf is een goed idee, want dit zorgt voor een grotere zichtbaarheid, meer bereik en verbeterde conversie. En dat over al je kanalen. Maar hoe zorg je dat de video een succes wordt? Een belangrijk onderdeel daarvan is het script. In deze blog onthullen we het geheim achter één van onze succesfactoren voor effectieve video's: onze beproefde storytelling-methode.
Wat is nou eigenlijk een video-script?
Een script, ook wel scenario genoemd, is de uitgeschreven versie van een bedrijfsvideo, uitleganimatie of tehcnische animatie. In het script van jouw video beschrijf je wat de kijker ziet en hoort. Zo bevat het script bijvoorbeeld de gesproken tekst en wat er in beeld gebeurt.
Verder is het doel van het script is dat alle betrokkenen - van de acteurs tot de cameraman en van de klant tot de regisseur - een duidelijk beeld hebben van hoe de film of animatie gaat worden. Tijdens de videoproductie is het script leidend in alles wat er geregeld moet worden, zoals de filmlocaties, de acteurs en de attributen.
Storytelling: zonder verhaal heb je geen manier om te overtuigen.
Een script maakt altijd gebruik van storytelling, want heel simpel gezegd; zonder verhaal heb je geen manier om mensen te overtuigen. Je bent dan eigenlijk gewoonweg informatie aan het opsommen. Met een verhaal creëer je daarentegen een bepaalde context en geef je jouw boodschap meer een menselijk aspect. Dit zorgt ervoor dat ontvangers de informatie beter kunnen plaatsen. Zo komt je boodschap beter over en blijft het beter hangen.
In het script staat wat de kijker ziet en hoort.
Bepaal eerst de strategie van je video
Voordat je een script gaat schrijven is er altijd eerst vooronderzoek nodig. Je moet immers weten op wie de video gericht is, welke boodschap deze moet overbrengen en op welke kanalen de video ingezet gaat worden.
Ook is het belangrijk om een beeld te hebben van het bedrijf waarvoor de video gemaakt wordt. Wat is hun positionering in de markt? Waar staan ze voor? En maakt hun uniek? Al dit soort aspecten zijn van invloed op de promotie- of animatievideo. Zorg dus dat je de antwoorden op dit soort vragen eerst duidelijk in kaart hebt gebracht voordat je een script gaat schrijven. Dat geeft namelijk al een goede richting voor de invulling ervan.
Onze beproefde storytelling-methode
Als videobureau hebben wij veel ervaring met het maken van video's en dus ook met het schrijven van scripts. Sinds 2010 hebben we al honderden scripts geschreven voor talloze videoproducties. Vanuit deze ervaring hebben wij een eigen storytelling-methode ontwikkelt, waarmee we zorgen dat de videocontent echt een succes wordt.
Als je de strategische kant van je animatie of bedrijfsfilm op orde hebt, is de volgende stap het bepalen van de inhoud. Wij gebruiken hiervoor onze beproefde storytelling-methode. We hebben dit gebasseerd op de natuurlijke spanningsboog en het kijkgedrag dat mensen online vertonen.
Een optimale lengte
Op basis van onderzoek is gebleken, dat de meest optimale lengte van een video rond de 75 seconden ligt. Dit betekent dat je de aandacht daarna van nature inzakt. Wil je dat de kijker langer blijft hangen, dan dien je rond de 60 seconden de spanningsboog te heractiveren. Hierover later meer. In onze script-methode gaan we in de basis uit van 75 seconden. Deze lengte hebben ingedeeld in grofweg 3 delen. Ieder deel vertolkt een eigen rol in het verhaal. Dit resulteert in een min of meer vaste indeling van je script.
Scriptindeling:
De aandacht van de kijker grijpen - 15 seconden
Jezelf aan de kjiker introduceren - 5 seconden
De kijker overtuigen - 50 seconden
De kijker aanzetten tot actie - 5 seconden
De afbeelding hieronder geeft een overzicht van hoe onze storytelling-methode in elkaar zit. De methode werkt met een aantal 'Script-principes' die invulling geven aan het script. Deze principes zijn: opbouw, boodschap en de 5 W's (Wie, Wat, Waarom, Waar, wanneer en hoe).
De matrix van onze beproefde script-methode.
De Opbouw & de boodschap
Een goed script heeft een duidelijke opbouw. Dit voorkomt dat kijkers niet goed weten waar ze naar kijken en dan maar afhaken. Daarom hanteren we voor de scripts van onze videocontent het welbekende 'Kop-Staart-Romp Model'. Dit is een veelgebruikt model voor veel soorten verhalen, denk bijvoorbeeld aan een presentatie of een nieuwsbericht. En dus ook voor videoproducties, zoals een instructie- of promotievideo.
Veel verhalen hebben één ding gemeen: een ontvanger met beperkte tijd, aandacht en interesse. Het Kop-Staart-Romp Model past daarom uitstekend bij het kijkgedrag dat mensen online vertonen. Op internet is aandacht immers schaars en kortstondig. Uit statistisch onderzoek blijkt ook dat de meeste mensen in de eerste seconden bepalen of ze blijven kijken of niet. Je moet dus in de kop aan je kijkers de bevestiging geven, dat de video relevant voor ze is. In de romp kun je hen daarna overtuigen. De staart heeft vervolgens als doel om die overtuiging op te volgen met een oproep tot actie (call-to-action).
Door deze opbouw te volgen zorg je dat je verhaal logisch en begrijpelijk is voor je doelgroep. Je boodschap komt zo beter over, waardoor je video effectiever is.
Het kijkgedrag van mensen.
De kop: hoe grijp je de aandacht?
Het doel van de openingsscène is het grijgpen van de aandacht. Dit doe je door de kijker te prikkelen. Het is hierbij belangrijk dat de video relevant voelt voor de kijker, opvalt en intrigeert. Dit zorgt ervoor dat mensen blijven kijken.
Het is daarom belangrijk da het script begint met iets spannends, iets leuks of iets verrassends heeft. Je moet een kijker tenslotte nieuwsgierig maken. Een goede manier om dit te doen, is door een herkenbaar probleem of een herkenbare situatie te introduceren. Herkenning creëert namelijk relevantie. En relevantie zorgt dat iemand blijft kijken.
Vanuit onze storytelling-methode zorgen we dus dat we altijd een prikkelende introductie bedenken waardoor kijkers meer willen weten. Het is hierbij belangrijk dat het probleem of de situatie een bepaald 'conflict' opwerpt. Iemand krijgt bijvoorbeeld een date op bezoek, maar de keuken is nog rotzooi. Door een conflict te creëeren zorg je ervoor dat kijkers wil weten wat de oplossing is en je daarmee hun aandacht grijpt. In de kop van je script gaat het in de meeste gevallen dus ook over het 'Waarom' uit de vijf W's.
Prikkel met ‘Waarom’
Zoals eerder aangegeven wil je de video openen met een probleem of situatie. Vaak zit dit in het 'Waarom' van je boodschap. Dit is de achterliggende behoefte die mensen hebben om voor jouw oplossing te kiezen.
Voorbeeld van een probleem: 'In de zomer heb ik last van muggen in huis'.
Voorbeeld van een situatie: 'Ik heb een lange dag gewerkt en nu moet ik ook nog koken'.
Voorbeeld van een behoefte:'Ik wil altijd en overal toegang hebben tot mijn favoriete muziek'.
Hoe herkenbaarder je probleem, situatie of de behoefte is, hoe meer je ze zal prikkelen. Je ziet aan bovenstaande voorbeelden, dat ze allemaal een bepaald conflict opwerpen. Dit creëert een soort clifhanger-effect, waardoor je van nature wilt weten hoe het verder gaat. Precies het effect dat je in de kop wilt creëeren.
Wat ook goed is om te beseffen, is dat jouw doelgroep de hoofdpersoon is van je verhaal. Dus niet jouw bedrijf, product of dienst. In je verhaal is jouw doelgroep de held die voor een uitdaging staat en jij bent de gids die hem of haar gaat helpen. Hiermee voorkom je dat je één groot 'Ik-verhaal' vertelt, want dat werkt niet. Een verhaal spreekt je veel meer aan als jet het gevoel hebt, dat het over jou gaat.
De romp: hoe behoud je de aandacht?
Oke, in de kop hebben we de aandacht van de doelgroep gegrepen. Nu is het tijd om jouw oplossing te introduceren. Na de kop vermelden we dus even kort jouw bedrijf, product of dientst. Dit is de 'Wie' of het 'Wat'.
De kijker zal je helaas niet direct op je blauwe ogen geloven. Daarom is de functie van de romp hen te overtuigen van jouw oplossing. Dit kun je bijvoorbeeld doen door jouw unieke werkwijze, expertise, propositie of USP's uit te leggen. In de romp van het script gaat het dus meestal over het 'hoe'.
Het is hierbij wel belangrijk dat je dit vertaald naar een voordeel voor je klant. Dat je bijvoorbeeld een groot magazijn hebt, zal een kijker niet veel doen. Dat je daarentegen super snel levert en een klant dus niet hoeft te wachten, dat spreekt je klant wel aan. Zorg dus dat je in je verhaal altijd over voordelen voor je doelgroep spreekt en niet over kenmerken van jouw bedrijf, product of dienst.
Interesseer met ‘Wat’ en ‘Wie’
Daarna is het de beurt aan ‘Wat’. Dit is de oplossing voor het conflict dat je in de kop hebt geïntroduceerd. De 'Wat' is jouw propositie, dus jouw product of dienst. Voor het probleem van de muggen in huis, is de 'Wat'; een hor. Voor de situatie waarin iemand na een werkdag geen zin heeft om te koken, is de 'Wat'; eten bestellen. Voor de behoefte om overal je favoriete muziek te luisteren, is de 'Wat'; een muziek-streamingdienst.
In het begin van de romp noemen we ook even kort de ‘Wie’. In bovengenoemde voorbeelden zijn dat dus; horren.nl, thuisbezorgd, en Spotify. Doordat je hier de ‘Wat’ en de ‘Wie’ aan het ‘Waarom’ koppelt, heb je na 30 seconden de kern van je boodschap overgebracht. Iedere kijker die hier nu afhaakt, heeft in ieder geval de belangrijkste elementen van je boodschap mee gekregen.
Overtuig met ‘Hoe’ in het vervolg van de romp
Nadat je de 'Wat' en de 'Wie' hebt aangestipt, is het tijd voor ‘Hoe’. In dit deel van de romp vertellen we hoe jouw propositie het probleem van de kijker oplost. We leveren in feite bewijsvoering voor de claims die we maken. Dit kunnen de voordelen van je product zijn, maar bijvoorbeeld ook een werkproces, kwaliteitsnormen of de samenstelling van je team. Bij de 'Hoe' gaat het erom hoe de 'Wat' het 'Waarom' oplost. In de voorbeelden hierboven is de 'Hoe' van horren.nl hun gebruiksvriendelijke webshop waar je eenvoudig horren op maat besteld en snel in huis hebt. Voor thuisbezorgd is de 'Hoe' het grote aantal aangesloten restaurants, snackbars en toko's, waarbij je direct een bestelling plaatst. En voor Spotify is de 'Hoe' hun uitgebreide bibliotheek aan muziek, waarin je zelf eenvoudig playlists kunt maken.
De staart: hoe zet je aandacht om in actie?
Nu de kijker overtuigd is, is het belangrijk om dit momentum om te zetten in een actie, bijvoorbeeld contact op nemen. Het is belangrijk dat je met een korte en krachtige claim eindigt. Vaak is dit een call-to-action. Deze moet duidelijk en laagdrempelig zijn, zodat de barrière voor een kijker zo laag mogelijk is.
Activeer met ‘Wat’ en ‘Wie’ en 'Waar'
In de staart van je script gaat het over het 'Wie', 'Wat'en 'Waar'. Deze worden echt maar kort aangestipt. Het gaat er puur even om dat het duidelijk is, wie de afzender is, wat het aanbod is en waar een vervolg kan plaatsvinden. Soms kan het in de staart ook om het of 'Wanneer' gaan. Loopt er bijvoorbeeld een kortingsactie? Vertel dan tot wanneer de doelgroep daar gebruik van kan maken. Tijdsdruk is doorgaans een goede manier om mensen tot actie te verleiden. De staart van je script hoeft dus niet lang te duren. Het moet simpel en to-the-point zijn. Ook is het verstandig om je merk of productnaam nog even langs te laten komen. Zo zorg je voor een krachtige herhaling van de propositie en de afzender.
Wil je een eigen video?
Start jouw offerte
Script-stelregels
Tijdens het schrijven van het script houden we een aantal stelregels in gedachte, ook wel gouden tips voor storytelling met video. Dit helpt om het verhaal zo sterk en boeiend mogelijk te maken.
Formuleer een kernboodschap
In de strategie van de video bepalen we ook altijd wat de 'Kernboodschap´ van de video moet zijn. Er is een makkelijke manier of om te controleren of je boodschap duidelijk en kort genoeg is. Stel hiervoor de volgende vraag: Wat wil ik dat de kijker zegt als je ze vraagt waar de video over ging? Het antwoord hierop moet niet langer zijn dan één zin. Is dat wel zo, dan is je boodschap te lang, te ingewikkeld of beide. Er is nu eenmaal een maximale hoeveelheid informatie die een kijker kan onthouden. Door je boodschap simpel en beknopt te houden, zorg je ervoor dat je doelgroep de boodschap makkelijker onthoud.
Denk vanuit de doelgroep
Bij een script denken en schrijven we altijd van uit jouw doelgroep. Bij een video geldt eigenlijk hetzelfde als bij een gesprek; niemand houdt ervan als je alleen over jezelf praat. Denk dus goed na over je boodschap. Stel jezelf hierbij de vraag: wat wil mijn kijker weten? Dit kan soms iets anders zijn, dan wat jij wilt vertellen. Hier komt het voorbeeld van het grote magazijn ten opzichte van de snelle levering weer goed van pas. Als bedrijf ben je trost op je grote voorraad en magazijn, maar daar zal een kijker niet heel warm van worden. Wat voor hen belangrijk is, is dat je snel levert. Uiteraard speelt je magazijn hier wel een rol in, dus je kunt prima een scène maken waarbij een medewerker een order samenstelt in je magazijn. Zorg er dan alleen wel voor dat je dit opvolgt met een scène waarbij een blije klant het pakket in ontvangst neemt. Zo laat je zien dat het om jouw doelgroep gaat.
Een verhaal gaat altijd over mensen
Mensen zijn essentieell in je verhaal. We zijn tenslotte sociale wezens en spiegelen onszelf aan anderen. De kijker identificeert zich niet met een object, maar met een persoon. Ookal draait je verhaal dus om een bedrijf, product of een dienst; het gaat altijd om hoe mensen dit beleven. Denk maar eens aan een commercial voor een auto. Je ziet altijd iemand die ervaart hoe fantastisch de auto rijdt of hoe ruim de auto is voor een gezin. Dit doet veel meer dan een shot van alleen de kofferbak. Zorg dus dat er in je script altijd mensen zijn die ervaart wat jij te bieden hebt. Het is daarnaast ook makkelijker om een verhaal te schrijven rondom een persoon dan rondom een object. Een gezin kan bijvoorbeeld met de auto en hun collectie opblaasdieren een dagje naar het strand gaan. Een kofferbak kan open en dicht. Uiteindelijk vervult jouw bedrijf of product een rol in het leven van je klant. Dus daar moet je script over gaan.
Raak de kijker met emotie
De grote kracht van film en animatie is, dat het beleving creëert en emotie oproept. Je kunt er mensen dus mee raken. Emotie is één van de sterkste overtuigingsmechanisme die er is. Als je een positief gevoel hebt bij een bedrijf of product is dat veel sterker dan dat je alleen een rationele reden. Een gevoel blijft ook veel beter hangen bij mensen. Het zorgt er dus voor dat mensen je boodschap beter onthouden.
Het is daarom belangrijk dat je in je script een bepaald gevoel oproept. Het helpt hierbij om een overkoepelend thema te kiezen, bijvoorbeeld vrijheid of verbinding of persoonlijke groei. Zo'n thema dient als kapstok waar je je verhaal aan ophangt. Denk nog even aan die auto commercial en het gezin dat naar het strand gaat. Als je thema daarvoor vrijheid is, kun je daar allerel scènes bij bedenken waarvan de kijker dat gevoel krijgt. Bijvoorbeeld dat de auto op de parkeerplaats van het strand staat, alweer helemaal ingepakt met de opblaasdieren, terwijl het gezin nog even geniet van de ondergaande zon.
Een goed begin is het halve werk
Het is een cliché, maar daarom niet minder waar: een goed begin is het halve werk. En dat geldt ook voor films. Een geslaagde film begint altijd met een sterk script. Het is niet voor niets het startpunt van vrijwel iedere productie en waar vervolgens elke creatieve beslissing op gebasseerd wordt. Daarnaast zorgt het script dat iedereen precies weet wat er gemaakt moet worden. Zo sluit het eindresultaat aan bij wat de klant graag wilt.
Zelf aan de slag
Als je de principes en stelregels van onze beproefde script-methodes volgt, schrijf je gegarandeerd een goed script. Als je het moeilijk vind om te beginnen, raad ik aan om eerst een scene-overzicht op papier te zetten. Schrijf in 1 zin op wat de essentie van de scene is. Zo zet je een structuur neer die je dan verder uit kunt werken.