Video is hot-and-happening. Al jaren is het een groeiende trend waarbij mensen steeds meer video's online kijken. Nieuwe platformen, zoals TikTok, versterken dit. Er is vrijwel geen social media platform meer dat geen video's ondersteunt. Dit zorgt dat steeds meer bedrijven video marketing inzetten. Corona heeft deze trend nog weer een flinke duw in de rug. Beurzen werden afgelast, vertegenwoordigers waren nergens meer welkom... Hoe bereik je jouw klanten als fysiek contact compleet vervalt? Precies... Met een video! Bijvoorbeeld met product explainers, livestreams, webinars en nog veel meer.
Tips voor videomarketing
- Maak een Video Marketing Strategie
- Video Marketing is geen Sales
- Verspreiden en Herhalen
- Gebruik video als content goudmijn
- Kort, korter, kortst?
- Optimaliseer voor Socials
- Vertel over voordelen en beloftes
- Begin vooral niet over jezelf...
- Optimaliseer voor Search
1. Maak een Video Marketing Strategie
Zo vaak zien we dat er vrij impulsief met video begonnen wordt, omdat er zich een directe aanleiding voordoet. Bijvoorbeeld een beurs. Of de lancering van een nieuw product. Prima natuurlijk. Je moet ergens beginnen. Maar in de waan van de dag wordt dan vaak vergeten om verder te denken. Er wordt dan geen moment genomen om te bepalen wat het langere termijn idee is. Zo wordt het al snel een enkele actie in plaats van een geïntegreerd onderdeel van marketing. En dan kan je eigenlijk niet van video marketing spreken.
Maak daarom een wishlist om jouw videomarketing strategie in kaart te brengen. Zo'n whislist is een overzicht van de video's die onderdeel van jouw marketing gaan worden. Bepaal hierbij het doel, het onderwerp en het type. Door na te denken hoe de lijst samen een krachtig geheel vormen, zorg je dat iedere onderdeel een duidelijke rol heeft.
Een manier om de Vvideo marketing strategie nog meer handen en voeten te geven, is door erbij te zetten wat prioriteit heeft of de het zelfs al concreet in te plannen met een maand of kwartaal voor publicatie. Op die manier zet je een schema op waarbij zodat het structureel onderdeel is van jouw marketing.
2. Video Marketing is geen Sales... maar Communicatie
Een logische manier om video in te zetten, is voor het direct ondersteunen van sales. Denk bijvoorbeeld aan een promotiefilm laten maken voor een productlancering. Zeker, dat is ook logisch. Toch bestaat effectieve video marketing uit meer dan direct verkoop-gerelateerde content.
Introductie van een nieuw product
Weinig mensen vinden het prettig als er hele directe verkoop wordt gedaan. Wat wel prettig is, is klantgerichtheid. Iedereen wil geholpen worden; van informatie voorzien worden; advies krijgen; een demonstratie krijgen. En dat is ook wat video marketing moet doen. Het moet het verschil maken door uit te leggen, kennis te delen, demonstraties te geven en inzichten te creëren. Informatie te delen waar jouw doelgroep behoefte aan heeft. Een mooie bedrijfsfilm laten maken is een goed begin voor video marketing. Maar wat zijn nou veel gestelde vragen van klanten? Maak daar een content voor. Ga dus niet alleen maar verkopen. Start met communiceren.
3. Verspreiden en herhalen
Video opgeleverd? Op de website plaatsen. Klaar. Euhmm... nee! In tegendeel. De truc is: verspreiden en herhalen. Er zijn zoveel manieren om een video te publiceren, zoals het overzicht hieronder laat zien. Lang niet iedereen van jouw doelgroep gebruikt dezelfde kanalen. De ene klant bezoekt de site, de andere volgt jou op Linkedin, weer een andere bezoekt de beursstand. Door het overal te publiceren, vergroot je de kans dat je jouw doelgroep bereikt. Yep, dan kan het ook zo zijn dat iemand dezelfde video een paar keer tegenkomt. Precies! Dat wil je ook. De kracht is herhaling. Dus wees ook niet zuinig met hoe vaak je deelt en publiceert. Zeker op social media. Plaats gedurende een periode gerust een paar verschillende posts met de video. Door iedere post net weer even anders in te steken, zorg je voor variatie. Herhaling is de manier om in beeld te komen én vooral te blijven.
Kanalen voor publicatie
Online | Offline |
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
4 Gebruik video als ‘content goudmijn’
Door een videoproductie laten maken is er veel spin-off content te genereen. Dit zijn bijvoorbeeld losgeknipte scènes uit een langere promotiefilm. Of foto's stills uit het beeldmateriaal. Dat is extra content dat vanuit één productie geproduceerd wordt. Deze content is te gebruiken op social media en de website. Bijvoorbeeld korte versies voor Linkedin. Door meerdere korte video's te posten, zorg je voor een groter bereik voor een langere periode. Zo kan je een simpele social campagne opzetten.
Hetzelfde geldt voor de Stills. Dit zijn foto's geëxporteerd uit het beeldmateriaal. Dat scheelt het inhuren van een fotograaf. Deze foto's zijn goed te gebruiken op blogs of productpagina's. Het bespaart dus moeite en budget. Maar het is ook perfect om een consistente beeldtaal neer te zetten, waarbij beeldmateriaal dezelfde stijl hebben.
Door een animatie video laten maken zijn infographics of afbeeldingen spin-off content. Hier geldt ook weer dat je daarmee een constistent stijl neerzeet in jouw visuele content. Ook van animaties zijn natuurlijk ‘shorts’ te maken voor op social media.
Denk van tevoren na over de van potentie jouw productie qua spin-off content. Op die manier haal je het maximale uit jouw project.
5. Kort, korter, korts?
Er heerst het idee dat kort altijd beter is. Op social media helemaal. Lange video's kijkt toch niemand? Het is zo dat het niet langer moet zijn dan nodig. Maar dat betekent niet dat het persé kort moet zijn. Vaak is het ook het idee dat als jouw video niet uitgekeken wordt, het niet gewerkt heeft. Maar dat is natuurlijk niet het geval. Sommige mensen zijn bijvoorbeeld al eerder getriggerd en hoeven het niet af te kijken. Ze zijn al overtuigd. Het gaat uiteindelijk om kwalitatieve en informatieve content. Blijf altijd kritisch op lengte, maar laat lengte nooit leidend zijn. Denk vanuit het doel en de boodschap. Vanuit dat uitgangspunt volgt dan lengte.
Stel vragen als:
- Is dit relevante informatie?
- Is er een andere plek om deze informatie te delen?
- Draagt deze informatie bij aan het doel?
De manier om met lengte om te gaan is om met meerdere versie te werken. Vertel de volledige boodschap die je wilt overbrengen. Knip die daarna op in korte versies.
6. Optimaliseer voor socials
Eén van de voordelen van videomarketing is dat dit via veel kanalen in te zetten is. Op vrijwel alle social media platformen is het mogelijk om een video te delen. Het is slim om te optimaliseren voor deze platformen. Mensen gebruiken die platformen op een specifieke manier. Meestal op hun smartphone. Door je hierop in te richten, zijn de presentaties beter. Hieronder een overzicht van met tips voor het delen op Linkedin en ander social media.
- Native Uploads: upload altijd direct op het platform. Geen Youtube link delen.
- Vierkant of Staand: maak het beeld vierkant of staand. Dat vult mooi uit op ‘Mobile’.
- Grote Ondertiteling: gebruik grote ondertiteling, zodat het leesbaar is op Smartphones
- Denk Seriematig: deel meerdere versies in plaats van één. Zo kom je vaker in beeld.
7. Vertel over voordelen en beloftes
Niemand voelt zich aangetrokken tot een feature of een USP. Wat klanten willen weten is wat het hen biedt. Het gaat dus om voordelen, oplossingen en beloftes, dat is een belangrijke tip voor storytelling met video. Maak dus video's waarin die centraal staan. Gebruik features of USP's voornamelijk als bewijs hoe je een voordeel waarmaakt.
Voorbeeld: “Onze software biedt nu ook ‘Forecasting” wordt dan “Werk efficiënter door betere inzichten, dankzij ‘Forecasting”.
Nog een voorbeeld: “We hebben een grote voorraad” wordt dan “Wij kunnen snel leveren doordat wij het in voorraad hebben.”
Als je featurs of USP's centraal zet, verwacht je van de klant dat zij zelf het voordeel wel bedenken. Dat is riskant. En het spreekt een klant ook minder aan.
8. Begin vooral niet over jezelf...
Een valkuil is om direct over jouw bedrijf of product te beginnen. Maar dat is niet verstandig. De meeste mensen bepalen in de eerste 10 tot 20 seconden of zij het interessant vinden. Is dat niet zo, dan klikken ze weg. Begin dus niet met een logo-animatie. En begin ook niet direct over jouw product. Probeer de kijker eerst nieuwsgierig te maken. Zorg dat er een reden is om te blijven kijken. Dat doe je door een probleem of uitdaging te introduceren. Mensen worden dan ervaren dan een 'trigger’ dat ze willen weten hoe dat opgelost wordt. Dus dan introduceer je jouw bedrijf of product. Dit heeft nu ook meer relevantie, omdat je eerste de context hebt geschetst waarom het ertoe doet. Wij hebben op basis van dit principe een beproefde methode voor storytelling ontwikkeld.
9. Optimaliseer voor Search
Video marketing zorgt voor een betere online zichtbaarheid. Door het gebruik van social media. En door te optimaliseren voor Search. Steeds vaker biedt Google video's aan in de zoekresultaten. Dat kan Youtube zijn. Maar tegenwoordig kan dit ook gewoon direct een pagina van jouw website zijn.
Optimaliseer daarom voor Search. Dat doe je door onderstaande acties uit te voeren.
- Voeg een Video Site Map toe, zodat Google weet wat op jouw site staat
- Creëer een Video Rich Snippet, zodat Goolge het als zoekresultaat meeneemt
- Upload op Youtube en pas SEO toe zodat die vindbaar wordt op Google.
Op die manier wordt jouw bedrijf beter vindbaar doorat jouw website beter scoort en doordat je via Youtube ook in Google staat.