Zoek jij manieren om jouw marketing overtuigender te maken? Storytelling met video is dan echt iets voor jou. Storytelling is communiceren met verhalen en niets brengt een verhaal zoals een video dat doet. Maar succesvolle video's mkaen, is een vak apart. Het is niet hetzelfde als een tekst schrijven voor een artikel of het maken van een brochure. Video storytelling bestaat uit videobeeld – ook wel visual storytelling – en het bestaat uit een voice-over – copywriting in spreektaal. Ontdek aan de hand van 6 praktische tips hoe storytelling met video's jouw marketing een boost geeft. De tips zijn op basis van onze eigen methode voor succesvolle video's.
Ontdek in dit artikel
- Geef houvast met een Kop-Romp-Staart opbouw
- Begin altijd met het 'Waarom' voor de klant
- Zorg voor herkenbaarheid bij klanten
- Houd het simpel en begrijpelijk
- Vertel over voordelen, beloftes en resultaten
- Maak de klant de held en jij bent zijn gids
- Casus hoe Storytelling met video werkt
- Conclusie: hoe zorgt het voor een marketing boost?
- Video Storytelling Methode voor succesvolle video's
Geef houvast met een Kop-Romp-Staat opbouw
De kracht van een verhaal is dat het mensen houvast biedt. Het vraagt (te) veel moeite als mensen informatie zelf moeten ontcijferen en zelf overzichtelijk moeten maken. Dan haken mensen snel af. Storytelling is de manier om mensen daar een handje bij te helpen. Presenteer jouw informatie met een duidelijke structuur. Dan kan jouw doelgroep achterover leunen en het op zich in laten werken.
Voor Video Storytelling is een Kop-Romp-Staart de ideale opbouw.
De kop is de introductie en heeft als doel om de kijker nieuwsgierig te maken. De eerste 10 tot 15 seconden is het deel waar de meeste mensen afhaken. Zet daarom een pakkende kop neer, zodat je de kijkers het verhaal intrekt. Tip 2 en tip 3 gaan daar dieper op in.
De romp presenteert de hoofdboodschap en de argumentatie. Zorg dat jouw kernboodschap altijd één duidelijk zin is. Een zin die kort is en makkelijk te begrijpen. Heb je te veel woorden nodig of is het te ingewikkeld? Dan heb je de kern nog niet te pakken.
Staat de kern, dan is het tijd om jouw boodschap uiteen te zetten. Zie het als het afpellen van een ui. Ontvouw jouw verhaal laagje voor laagje. Leg verbanden en maak logische bruggetjes, zodat het één geheel wordt.
De staart is de conclusie. Hier maak je het verhaal rond. Zet nog een keer sterk neer wat de kijker moet meenemen van jouw verhaal. Wil je dat de kijker een vervolgactie doet, dan is de staart een goed moment om een call-to-action aan te bieden.
Dit is een mooi voorbeeld waarin we een industriële wasserette presenteren met een meeslepend verhaal dat gaat over het gevoel van schone was.
Begin altijd met het 'Waarom' voor de klant
Bij tip 1 staat het al kort uitgelegd: de openingsscène is cruciaal voor succesvolle video storytelling. Mensen bepalen in de eerste 10 tot 15 seconden of zij de video interessant vinden. Als hun conclusie negatief is, dan klikken ze weg. Je kan dus nog zo'n sterke boodschap hebben... Als jouw opening slecht is, ziet niemand het. Kortom, een sterke introductie maakt of breekt jouw videoproductie.
Maar hoe begin je dan jouw video?
De tip voor video storytelling is om met het ‘waarom’ van de klant te beginnen. Beantwoord voor jezelf de vraag: wat heeft de klant eraan? Je kan ervan uitgaan dat kijkers geen interesse hebben in jouw bedrijf of product. De reden dat zij meer willen weten, is dat er een duidelijke 'win’ voor hen is. Geef jouw kijkers een duidelijke ‘What is in it for me’ om hen te verleiden te blijven hangen. Het ‘waarom’ van de klant is op een aantal manieren uit te werken. Hieronder staan een paar veel gebruikte.
- Een probleem
- Een situatie
- Een ambitie
Het 'waarom’ van de klant kan een probleem zijn waar de klant tegenaan loopt. Dit probleem wordt ook vaak als de pijn of het pijnpunt bestempeld. Door het probleem uiteen te zetten, wil de klant weten hoe dit opgelost kan worden. Dat is dan reden om te blijven kijken.
Een alternatief is om een situatie te schetsen waarin de klant zich begeeft. Door dit te schetsen, wordt de klant nieuwsgierig hoe die situatie kan veranderen en wat dat oplevert. Het voordeel van een situatie is dat het iets minder negatief neergezet kan worden. Terwijl een probleem altijd negatief.
Een derde optie is om met een ambitie te openen die de klant nastreeft. Dit is vaak de positieve variant van een probleem. Door gewenste resultaten en belofte te presenteren, wordt de klant nieuwsgierig hoe dit te bereiken. Reden om te blijven kijken, dus.
Onze cameraman Nick filmt op locatie voor een opdrachtgever. Professionele filmbeelden van herkenbare situaties maken jouw verhaal extra sterk.
Zorg voor herkenbaarheid bij klanten
Jouw boodschap is extra krachtig als de klant zich kan inleven. Krijg je dat voor elkaar dan zet je een meeslepend verhaal neer, dat mensen raakt en dat voor hen relevant is. En dat is één van de voordelen van videomarketing. Het begint met een goede opening van de video, zoals tip 2 uitlegt. Maar het moet de hele video door toegepast worden. Om te zorgen dat jouw klanten zich inleven, is het belangrijk om in hun wereld te duiken.
Spreek de taal van de klant door hun woorden te gebruiken. Denk erover na of je ‘jij’ of in ‘u’ gebruikt, bijvoorbeeld. En verwerk vaktermen of uitdrukkingen die klanten gebruiken in jouw verhaal, maar let erop dat het niet te technisch wordt.
Gebruik personages en locaties die de klant herkent. Een personage kan bijvoorbeeld de klant zelf zijn, maar ook rollen waar zij mee te maken hebben. Bijvoorbeeld monteurs. Locaties zijn de settings waar klanten zich bewegen. Word jouw product ingezet in productiebedrijven, dan is het onlogisch om alleen maar kantoorsituaties te laten zien.
'Speel in op emoties en ervaringen die bij klanten spelen.'
Speel in op emoties en ervaringen die bij klanten spelen, is ook tip voor videomarketing. Welke ervaringen spelen er bij hen, die relevant zijn voor jouw verhaal? Stel dat jij een duidelijk probleem oplost, dan zijn emoties als onmacht, frustraties en pijn in de portemonnee misschien wel relevant. Positieve emoties zijn er natuurlijk ook. Hoe voelen klanten zich als zij met jouw bedrijf werken of wanneer ze jouw product gebruiken. Dat kan blijdschap zijn, vertrouwd of geruststelling.
Ervaringen zijn bijvoorbeeld situaties die klanten mee maken. Bijvoorbeeld, dat door een kapotte machine de hele organisatie stil komt te staan. Door in jouw verhaal emoties en ervaringen te gebruiken die klanten kennen, voelen zij zich meer begrepen en komt jouw verhaal beter over.
Houd het simpel en begrijpelijk
Deze tip is essentieel voor goede video storytelling. Een verhaal dat simpel is, is ook erg krachtig. Het vraagt dan namelijk weinig moeite van klanten. Een simpel verhaal volgen ze goed en ze snappen waar je het over hebt. Dan komt jouw boodschap echt aan. En als je dat lukt, dan is de waarde groter dan de kosten van een videoproductie.
Als klanten te veel na moeten denken over wat jij precies bedoelt, dan gaat al snel een deel van jouw boodschap verloren. Het risico is dan natuurlijk ook dat ze het eigenlijk niet helemaal begrijpen. En dan sla je de plank mis.
Hoe houd je jouw verhaal simpel en begrijpelijk?
- Gebruik korte zinnen in plaats van lange zinnen met veel komma's
- Vertel in spreektaal in plaats van schrijftaal
- Laat zien waarover je vertelt, zodat beeld en tekst elkaar versterkt
- Vermijd ingewikkelde termen, modelnummers of certificeringen
- Maak een lopend verhaal en vermijd opsommingen (saai!)
- Geef jouw verhaal ritme met pauzes en variërende zinlengtes
- Leg verbanden zodat mensen inzien hoe iets werkt/ tot stand komt
- Richt je op de kernzaken en vermijd details en bijzaken
In deze explanimation zie je hoe we een complex onderwerp als een letschelschade claim simpel uitleggen. Korte zinnen en het vermijden van juridisch taal maken het begrijpelijk en toegankelijk.
Vertel over voordelen, beloftes en resutlaten
Met storytelling is de crux om het de klant zo makkelijk mogelijk te maken. Dat is in wezen ook de essentie van de vorige tip. Voorkom dat een klant te veel moet nadenken over jouw verhaal.
Uiteindelijk willen klanten altijd weten: ‘What is in it for me’. Help klanten dit te ontdekken door die vertaalslag voor hen te maken. Laat jouw verhaal daarom altijd draaien om voordelen, beloftes en resultaten. Dit zijn de ‘wins’ voor de klant. Door daarop te focussen, stem je jouw verhaal perfect af op de klant. Klantgericht communiceren, noemen wij dat.
Veel bedrijven hebben de neiging om over zichzelf te vertellen. Video’s gaan dan over bedrijfskenmerken, zoals een nieuw bedrijfspand, een grote voorraad of breed assortiment. Als video marketing een product presenteert, dan vertellen bedrijven vaak over de features van het product. Het nadeel hieraan is dat klanten zelf moeten bedenken wat zij daaraan hebben. Lang niet alle klanten lukt dat, waardoor jouw boodschap minder krachtig is. Dit lukt klanten niet doordat ze het niet snappen, er niet bij stilstaan of er simpelweg helemaal geen zin in hebben. Hieronder staan voorbeelden van storytelling die de vertaalslag maakt voor klanten.
Bedrijfskenmerken |
Vertaling naar de klant |
Grote voorraad | Volgende dag in huis |
Groot assortiment | Altijd een product dat bij je past |
Hele proces in huis | Garantie van kwaliteit |
Snellaadfunctie | Met 15 min. weer te gebruiken |
Opklapbaar | Makkelijk opbergen |
Noice Canceling | Ga op in de muziek |
Maak de klant de held en jij zijn gids
Klantgericht communiceren is best lastig. Een goede tip is om jouw verhaal op te tekenen vanuit een samenspel van een held en een gids. Dat is een houvast om te zorgen jouw verhaal om de klant draait. Geef de klant de heldenrol in jouw storytelling. Jij bent de gids die hen verder helpt.
Het lijkt tegenstrijdig: het is jouw video en jij bent niet de belangrijkste rol. Maar het is waar. Om te overtuigen, is het zaak om de klant de hoofdrol te geven. Dat betekent niet dat jij er niet toe. Jij bent de belangrijkste bijrol. De helper. De gids die de held helpt om een uitdaging te overwinnen.
Het lijkt tegenstrijdig: het is jouw video en jij bent niet de belangrijkste rol.
Door jezelf als gids te positioneren, is het enorm duidelijk voor de klant wat zij aan jouw hebben. Op die manier sluit het aan bij hun wereld, hun beleving en ervaringen. Je plaats jezelf dus in het verhaal van de klant, waardoor jij dus ook belangrijk wordt.
Als je storytelling uitwerkt, houd je verhaal dan langs die lat. Is de klant de held en ben ik een relevante gids? Is het antwoord volmondig ‘Ja’, dan weet je dat je in de goede richting zit.
Casus hoe storytelling werkt
We horen het je bijna denken: ‘leuke tips allemaal, maar hoe pakt dit nu uit in de praktijk?’ Laten we even een concreet voorbeeld nemen om het wat meer handen en voeten te geven. De video is de casus. In onderstaande overzicht staat een korte uitwerking.
Probleem |
Hoge kosten door betonschades |
Emotie |
Irritatie |
Oplossing |
Beschermende folie |
Feature |
Aanbrengen met spuit |
Feature |
Droogt snel |
Feature |
Met de hand verwijderen |
Win |
Minder kosten, meer winst |
Deze onderdelen vertalen we naar onderstaande storytelling. Video Storytelling bestaat uit beeld en voice-over. Eerst werken we de voice-over of het interview uit. En daar bedenken we dan passende scènes bij. De scènes moeten het verhaal van de verteller ondersteunen en herkenbaar zijn voor de klant
In deze promotiefilm is storytelling gebruikt volgens de tips in dit artikel. Lees hieronder een korte toelichting hoe dat werkt.
Toelichting
In de openingsscène zien we een herkenbare setting voor de klant, namelijk een bouwomgeving. Er komen betonschades in beeld die het probleem bevestigen. Dit krijgt extra kracht door te laten zien hoe schades ontstaan, zoals bouwmaterialen die op betonelementen vallen. Daarna introduceren we de oplossing en laten we zien hoe dat werkt.
De video heeft een duidelijke kop-romp-staart opbouw (tip 1). De eerst scène zet het probleem neer (tip 2 en 3). Dit ondersteunen we met herkenbare beelden van een bouwomgeving, betonschades, bouwmaterialen die op betonelementen vallen (tip 3).
Daarna presenteert de video het product als de oplossing (tip 1 en 6). Vervolgens gaat het over de voordelen van het product (tip 5). Dat is simpel gehouden en laten we voornamelijk het beeld spreken (tip 4.) De features zijn vertaald naar duidelijk voordelen voor de klant, zoals ‘Makkelijk aanbrengen’ en ‘Snel klaar voor gebruik’.
Conclusie: hoe zorgt dit voor een marketing boost?
Storytelling transformeert jouw boodschap in een sterk verhaal. En dat geeft jouw marketing een boost. Door video's te maken met sterke storytelling ga jij dit ervaren:
-
Klanten zijn sneller overtuigd, doordat zij jouw boodschap beter begrijpen. Wist je dat 95% van de marketeers zegt dat klanten hun producten beter begrijpen, dankzij video.
-
Klanten zijn enthousiast, doordat zij inzien wat het hen oplevert. Wist je dat 80% van de mensen een product kochten, na het kijken van een video.
-
Klanten houden hun aandacht erbij, doordat het herkenbaar en relevant voor hen is. Wist je dat mensen minder multi-tasken als zij video kijken vergeleken met een artikel lezen of podcast luisteren.
-
Klanten onthouden jouw boodschap beter, doordat het duidelijk en herkenbaar is.
- Jouw marketing krijgt een boost, doordat jij meer leads en klanten werft. Wist je dat 90% van de marketeers zegt dat video een positieve Retrun on Investment heeft.
Ontdek nog meer statistieken over videomarketing.
Video Storytelling Methode voor succesvolle video's
Als Video Agency maken wij ieder jaar honderden video's. Om te zorgen dat iedere video een succes is, ontwikkelden wij onze eigen Video Storytelling Methode. Dit is een methode dat zorgt dat jouw video altijd sterke storytelling heeft. De tips in dit artikel komen voort uit onze methode. Het zorgt voor video's die de kijker triggeren te blijven kijken en daarna overtuigt door een herkenbare en klantgerichte boodschap te presenteren. De methode is schematisch samengevat in een handige matrix.
Hoe kan Playforward helpen?
Ja, professionele video's inzetten zou natuurlijk super zijn! Wij snappen dat je misschien best nog wel wat vragen hebt. Waar begin ik? Welke video's heb ik dan nodig? Hoe maak ik video's die mensen willen zien? En wat kost dat dan?
Wij maken succesvolle video's die jouw klanten overtuigen. Dat doen we doelgericht én met een beproefde aanpak. Vanuit een duidelijke strategie, met creatieve storytelling en met een slimme content-aanpak.
Als bureau zijn we veelzijdig en maken allerlei soorten video's. Van een bedrijfsfilm tot animatie video. Van een technische 3D animatie tot dronevideo. Doordat wij eigen mensen in dienst hebben, schakel jij direct met de makers. We regelen het hele proces, van idee tot script en van productie tot publicatie. Wil je aan de slag, neem dan contact op. Wij denken graag mee en helpen je snel verder.